הנבטים למעשה, הם ה”פגייה” לגן הירק שלנו – אבל עוד לפני זה הם מזון עשיר ומשובח כתוספת לסלט, סנדוויץ’ או כל תבשיל. הנבטים הם אחד מהמקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, וויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות. יש להם ערך תזונתי גבוהה יותר מאשר לירקות שיגדלו להיות, מוזר? זו רק ההתחלה.
כל ההתחלות קשות – אבל עם סבלנות ומקלחות – אפשר גם לצמוח מזה!
מים, סבלנות ופוטנציאל בצורת דגנים וקטניות – זה כל מה שצריך כדי להוסיף לתפריט היומיומי עשרות מינרלים, ויטמינים, אבץ, ברזל ובקיצור – כל מה שחסר לנו באופן קבוע בגוף…
כשלוקחים דגנים וקטניות (או במילה אחת, זרעים) ונותנים להם בסיס לנבוט ולצמוח (מים+נחת ), מתעוררים לחיים שפע של אנזימים, חלבונים, פחמימות ושומנים (3 אבות המזון!) הפועלים בתוך הזרע בכדי לבצע פירוק של חומרי המזון המצויים בו.
הנבטים למעשה, הם ה”פגייה” לגן הירק שלנו – אבל עוד לפני זה הם מזון עשיר ומשובח כתוספת לסלט, סנדוויץ’ או כל תבשיל. הנבטים הם אחד מהמקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, וויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות. יש להם ערך תזונתי גבוהה יותר מאשר לירקות שיגדלו להיות, מוזר? זו רק ההתחלה:
כשזרעים נשמרים יבשים הם מחזיקים בתוכם ערך תזונתי עצום – שלא כולו יבוא לידי ביטוי אם מיד נבשל אותם – הבישול בעצם מפרק חלק מן האנזימים והחלבונים בזרעים וכך אנו מפספסים את האוצר הגלטם בהם.
לעומת זאת, ברגע שהזרעים באים במגע עם מים – מתעורר כוח החיות שאצור בהם – אלה הם החומרים שיתנו להם הזנה מתחת לאדמה עד שהצמח יגיע לאור שעל פני השטח ויוכל להזין את עצמו ממערכת השורשים שיפתח ומהשמש שתזין את עליו – כל זה נכון במידה ושתלנו את הזרע – אך במדריך הזה אנחנו בעצם פותחים את הזרעים, מנביטים אותם – וכשהם נמצאים בשיאם, נשתמש בהם כמזון.
את סוד ההנבטה הכירו היטב תרבויות קדומות, ובעיקר נוודים, שיכלו להצטייד בזרעים יבשים לאורך תקופת נדודים ממושכת, וברגע שהגיעו למקור מים הנביטו את הזרעים וניזונו מהערך העצום שהם מכילים. נשים בזמן הריון – וכמובן בתקופת ההנקה הקפידו להזין עצמן בנבטים – ודימו אותם לנבט הצומח בתוכן.
באופן מוזר נבטים של ברוקולי, לדוגמא, יכילו כמות גדולה יותר של ויטמין A מאשר בברוקולי עצמו – וכך גם זרעי חילבה, גזר ואספסת. אנחנו בד”כ מכירים 2-3 סוגי נבטים – הלבנים הארוכים שבסופר, אבל ברגע שמתחילים לשחק עם ההנבטה, המגוון הוא אינסופי. פתאום תגלו סביבכם – בבית, במטבח, בגינה ובארון התבלינים אוצרות ואפשרויות אינסופיות. לאחרונה אנחנו גילינו לאחרונה את זרעי החרדל שהיו במדף התבלינים. לפני כן את זרעי החמניה – מהגינה. וכמובן את העדשים – כתומות, חומות, שחורות – כולם משנים את טעמם והופכים לתוספת בריאה זמינה ופשוטה לסנדוויצ’ים, סלטים, תבשילים, ובעצם ברגע שהמקרר מתמלא צנצנות נבטים, הם מגיעים לכל דבר – לפעמים בכלל לא מורגשים ולפעמים הם העיקר, אצלנו זו תוספת הברזל היומית לילדים ולמניקה:)
אז אם לא עפתם על זה עד עכשיו, תנו לזה נסיון, ומקווה שתתמכרו מהפשטות והקלות שבעניין.
שלבים פשוטים להנבטה מוצלחת
מה דרוש?
- קערית מרק
- דגנים או קטניות כמו: מש ירוק, כוסמת, עדשים שחורות\ירוקות\כתומות, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, זרעי חרדל, זרעי ברוקולי, זרעי אספסת- ובעצם כל מה שניתן לזרוע בגינה! (נסו בעצמכם לגילוי המגוון הטעמים והגדלים)
- מסננת – כל כלי מחורר שהמים יוכלו להתנקז החוצה בזמן השטיפה, גם שקית בד כותנה שאפשר לתלות תעבוד טוב.
4. מים
מה עושים?
ההנבטה מחולקת לשני שלבים עיקריים – ה”אמבטיה” וה”מקלחות” (הנבטים המוכנים אחרי 3-4 ימים של מקלחות במסננת):
- ניקח קערית מרק בינונית ונמלא רבע ממנה בזרעים (מש / עדשים ירוקות / שחורות / כוסמת…)
- ה”אמבטיה” – נמלא את הקערה במים כמעט עד הקצה – ונניח לה למשך 8-12 שעות – הכי טוב לעשות את זה בערב ולהניח להם ב”אמבטיה” למשך הלילה!
- בבוקר נשפוך את תכולת הקערה (את המים שמכילים חומר נוגד נביטה) ואת המש (או כל זרע אחר) נשפוך לתוך מסננת – (חשוב שחורי המסננת יהיו קטנים מהזרע)
- שלב ה”מקלחות” – במשך היומיים-שלושה הקרובים נעביר את המסננת עם הנבטים מתחת לברז מים זורמים ונעשה מקלחות פעמיים ביום – (כמו עם ילדים, אל תהיו קשים עם עצמכם אם פיספסתם פה ושם מקלחת…). חשוב שזה יהיה לח אבל לא מידי – עם הזמן תגלו את המינון המדוייק – אחרי יומיים ה”מש” יוציא זנבון קטן-שימשיך לצמוח, המלצה אישית – אחרי 4-5 ימים כבר להעביר לצנצנת ולמקרר – זה השלב הטעים ביותר שלהם!
נביטה סבלנית ונעימה!
ועשו טובה – תתחילו…..מה כבר יכול לקרות?
מקסימום – תצמחו מזה:)
לתוכן זה נכתבו 50 תגובות