מה היה לנו החודש? – נובמבר 2019

עוד חודש עבר. חודש נובמבר היה עמוס בתרחישים, הן ברמת הקהילה הארצית והן ברמה הגלובלית. יצא מכתב אזהרה עליו חתומים 11,000 מדענים מכל העולם, עוד אסון אקולוגי תקף את ברזיל, העיר ונציה באיטליה הוצפה ונראה שהעתיד טומן בחובו הרבה סבל ואסונות טבע קשים. אבל יש גם חדשות טובות ועשייה מבורכת! המציאו מכונה ענקית שמנקה את הנהר והתעלות ולא נותנת לזבל להגיע לאוקיינוס. האיחוד האירופי הכריז על מצב חירום אקלימי. אולי עוד יש לנו תקווה.
בישראל נראה שאין חדש תחת השמש ועסקים כרגיל. התחילו במחטף את הרצת אסדת לוויתן. שרדנו את בלאק פריידי והוצאנו, הישראלים, רק 750 מיליון שקלים בקניות.

עוד חודש עבר. חודש נובמבר היה עמוס בתרחישים, הן ברמת הקהילה הארצית והן ברמה הגלובלית. יצא מכתב אזהרה עליו חתומים 11,000 מדענים מכל העולם, כ-100 מישראל. לטענתם אנחנו בנקודת אל-חזור, זה עכשיו או לעולם לא. יש כאלה שטוענים שכבר עברנו את הנקודה הזאת. עוד אסון אקולוגי תקף את ברזיל בזמן שהשריפות ממשיכות להשתולל באמזונס, טונות של נפט נשפכו לחופים ולאוקיינוס בצפון מזרח ברזיל בשל דליפה ממקור לא ידוע ומאיימים על חיי אדם, שאר חיות היבשה, על הטבע הימי ועל כל האיזון האקולוגי באיזור. תרומות כספיות נאספות בפרויקטים חוצי יבשות. בינתיים בונציה נדחתה ההצעה להכריז על מצב חירום אקלימי. דקות ספורות לאחר מכן הוצפו משרדי המועצה והישיבה פוזרה. חלק גדול מהעיר הוצף והנזק נאמד על מיליונים של יורו. אבל יש גם חדשות טובות! עיתון יפני גדול בעל שם מסובך לקורא הישראלי עובר להדפיס את עיתוניו על נייר מיוחד המכיל זרעים של צמחים ובתום השימוש ניתן לחתוך לחתיכות, להכניס לאדמה ולגדל צמחים. העיתון לא המציא את הפטנט אבל הוא הראשון שמשתמש בו להדפסה המונית שכזו, בסופו של דבר מדובר בכ-4 מיליון עותקים ביום! כל הכבוד, מישהו צריך להיות הראשון שעושה צעד. בהולנד, למשל, נקטו צעד משפטי, כ-900 אזרחים תבעו בבית המשפט את ממשלת הולנד תביעת רשלנות על כך שלא טיפלו בבעיית משבר האקלים כשידעו עליה לראשונה.הם זכו בתביעה! למרות הכל נראה שיש תקווה. ממש בימים האחרונים הכריז האיחוד האירופאי על מצב חירום אקלימי. יש פירות למאבק. גם בהולנד: המציאו מכונה ענקית שמנקה את הנהר והתעלות ולא נותנת לזבל להגיע לאוקיינוס. המכונה יושבת על מעבורת, מופעלת על אנרגיה סולארית בלבד, אוספת בקלות את הזבל ואוגרת אותו בתוך שישה מיכלים עד שהם מתמלאים. בינתיים האינטרספטור, כך נקראת המכונה, פועלת כבר באינדונזיה ובמלזיה. התכנית שלהם היא לנקות את כל אלף הנהרות המזהמים ביותר בתוך חמש שנים. שיהיה להם בהצלחה! ובניו-יורק! לא פסחנו על ארה”ב, למרות שיש להם נשיא כתום מכחיש משבר האקלים שהוציא את ארה”ב מהסכם פריז המדובר, הסכם שנחשב אחת ההצלחות הגדולות של הנשיא קודמו, ברק אובמה. בניו-יורק חוקקו חוק שכל בניין חדש מחויב להתקין ולטפח גג ירוק ומצטרפת לערים נוספות בהן נחקק החוק הזה כמו סן פרנסיסקו, פורטלנד, דנבר וטורונטו.

ובינתיים בזירה הישראלית המצב נראה קצת יותר עגום… למרות כל האזהרות, נדמה שאין הבנה אמיתית מצד הממשלה שלנו את חומרת המצב האקלים העולמי ובפרט את המצב בישראל, שלא רק שתסבול מאותם אסונות כמו יתר העולם, אלא גם תסבול בנוסף מבעיות פליטים חמורות וממצב פוליטי סופר רגיש ועדין. תל אביב וכל רצועת החוף יוצפו בעקבות עליית מפלס הים. החלו במחטף את ההרצה של אסדת לוויתן, לפי אישור קיקיוני של המשרד להגנת הסביבה. כבר דווחו על עליות חריגות ברמת הזיהום בים ובאוויר. אנחנו עוקבים אדוקים אחר המאבק של שומרי הבית, מוזמנים גם אתם. נסיים בפן קצת יותר חיובי ומשמח: בחצר בית ספר נטעים התקינו מתקן ראשון מסוגו המייצר 900 ליטר מים מאוויר וחשמל בלבד. פרויקט מתלבשות על נובמבר הוא עוד יוזמה מבורכת שנועד לסייע  לנו לצמצם את תרבות הצריכה המיותרת, בעיקר בתעשיית האופנה, שהיא התעשייה השניה הכי מזהמת ומזיקה בעולם. במסגרת הפרויקט קמו מסיבות החלפות בגדים ברחבי הארץ וכל מיני אתגרים שקשורים לתיקון בגדים, מיחדוש וכל מה שצריך כדי לא לקנות בגד חדש.

לתוכן זה נכתבו 0 תגובות

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן