מערכת האיקאהפוניקה היא מערכת שכיף לבנות אותה יחד עם המשפחה, להדגים לחברים, ללמד עקרונות חינוכיים חשובים וגם לגדל לעצמכם שפע ירק ואפילו מספר דגי מאכל אם תבחרו. זו לא המערכת לגידול אינטנסיבי של דגים וירקות, אבל בסוף ההדרכה, יהיו לכם את הכלים לבנות כזו.
כמובטח בספויילר של לפני שבועיים, השבוע נלמד איך לבנות את המערכת הכי פשוטה קלה וזולה שאני מכיר.
מערכת “איקאה”פוניקה
זהו מדריך ויזואלי לבניה של מערכת אקווה-פונית יחסית פשוטה ומהנה להרכבה שרובה עשוי מחומרים הניתנים לרכישה באיקאה. עם זאת, המערכת הינה יצרנית ביותר, והיא אמצעי ללימוד כל השלבים הדרושים לתכנון מערכות גדולות, מורכבות ו/או מעוצבות יותר.
מערכת האיקאהפוניקה היא מערכת שכיף לבנות אותה יחד עם המשפחה, להדגים לחברים, ללמד עקרונות חינוכיים חשובים וגם לגדל לעצמכם שפע ירק ואפילו מספר דגי מאכל אם תבחרו. זו לא המערכת לגידול אינטנסיבי של דגים וירקות, אבל בסוף ההדרכה, יהיו לכם את הכלים לבנות כזו.
מומלץ לקרוא את המדריך כולו לפני תחילת העבודה, כדי לקבל רושם על כל אחד משלבי הפרויקט. זכרו – בניית המערכת צריכה להיות אירוע מהנה ומעשיר, וככל שתהיו מוכנים מראש עם חומרים, כלים וסבלנות, המערכת תהיה מוצלחת יותר!
בהצלחה!
במדריך זה נעסוק בשיטה שנקראת “הצפה וריקון” שמטרתה הרטבת השורשים ע”י הצפה של הערוגה ואז ריקון של הערוגה ממים בבת אחת ע”מ להכניס אוויר אל אזור השורשים (מניעת ריקבון שורשים והעשרה בחמצן)
ישנם מספר דרכים לשימוש של שיטת הריקון וההצפה (ספויילר לשבוע הבא…) אבל השבוע נתמקד בשיטה הכי פשוטה וחסכונית באנרגיה שאני מכיר – ע”י טיימר חשמלי פשוט.
החומרים הדרושים
- תמיכות עץ: 2 קורות עץ באורך 150 סמ’, רצוי קורות 50×70 ס”מ או אף עבה יותר.
- מיכל דגים: מיכל מדגם SAMLA 130 ליטר רצוי בצבע שחור
- ערוגות: 2 מיכלי 55 ליטר דגם SAMALA שטוחים רצוי בצבע שחור
- X2 מחבר חבית “1 קצה B
- X2 צינור 20 PVC הדבקה בגובה הטוף
- X2 צינור 75 גבוה בכ-2 ס”מ מגובה הטוף – מחורר מכל הכיוונים.
- טיימר חשמלי
- משאבה של לפחות 1000 ליט”ש לגובה 1 מ’
- 2 מחברי זוויות נעיצה
- 1 הסתעפות T נעיצה
- 2 ברזי נעיצה
- ערכת בדיקת אמוניה / ניטריט / ניטראט
- ערכת בדיקת pH
- מזון דגים
- רשת קטנה
- מד חום
- מפצל חשמל
- מחמם מים (לימי החורף הקשים)
- 100 ליטר טוף שטוף או הידרוטון
- סיליקון המיועד לשימוש באקווריום (לא חובה)
- טפלון
- איזולירבנד
קדימה אל המלאכה
בשלב ראשון אנו צריכים לוודא שהמיכלים שלנו אטומים לאור בחלקם החיצוני (אור=אצות= גזילת חומרי הזנה מהצמחים=רע) לכן במידה והמיכלים לא אטומים נצבע אותם בצבע אטום כלשהו (אך ורק בחלק החיצוני!) ונניח לייבוש (מניסיון צבע ספריי מתקלף לכן כדאי להשתמש בצבע מסוג אחר)
בזמן שהצבע מתייבש נוציא את הגלגלים מהמיכל דגים (130 ליטר) ונחתוך את קורות התמיכה לפי המידה (150 ס”מ). המהדרין מחברים את הקורות עם שתי קורות אנכיות בניהם ושמים בלוקים או קורות עץ לתמיכת באדניות.
את מיכל הדגים אפשר להחליף בכל מיכל – העיקר שיוכל לשאת את המשקל של שתי האדניות ולא יכיל חומרים רעילים (דולב/אמבטיה ישנה / בריכת ילדים)
לאחר שהצבע התייבש הניחו את הקורות על גבי מיכל הדגים ובדקו שהקורות והמיכל דגים מאוזנים. במידה והם לא – אזנו אותם. עתה הניחו את מיכלי הגידול על גבי הקורות
הכנת המערכת במיכל
- עשו חור שיתאים למחבר החבית בקוטר “1 בחלק שנמצא מעל מיכל הדגים וחברו אותו היטב במקום. וודאו כי יש מקום לאום להיסגר עד הסוף והוא לא קרוב מידי לאחד הקצוות
- חתכו את הצינור 20 מ”מ כך שיהיה בגובה הטוף.
- שימו איזולירבנד כ-2 ס”מ מאחד קצות הצינור ועשו חור קטן כ-1 ס”מ מעליו כפי שמודגם.
- החדירו את הצינור 20 מ”מ אל תוך המחבר חבית כך שהחלק הארוך עם החור יהיה בתוך מצע הגידול (הטוף) והאיזולירבנד עוצר אותו (כך שיהיה נמוך בכ-2 ס”מ מגובה הטוף) והחור שבצינור יהיה בדיוק מעל המחבר חבית (אך בתוך מצע גידול) גובה הצינור יקבע את מפלס המים
- קחו צינור 75 וחתכו אותו כך שיהיה כ-2 ס”מ מעל גובה הטוף וחוררו אותו היטב בחורים מכל הכיוונים ושימו כהגנה סביב הצינור 20 מ”מ.
- חזרו על הפעולה גם במיכל השני
מילוי טוף וחיבור המשאבה
- מלאו את המיכלים בטוף עד לגובה הרצוי.
- חברו את המשאבה לצנרת 16 ולברזים כך שהיא תפוצל ל2 מצעי הגידול במידה שווה
- חשוב לוודא שבסופו של דבר הצינור 20 נמוך יותר מהטוף כיוון שהוא קובע לנו את המפלס ואנחנו לא רוצים שמפלס המים בערוגה יעלה על גובה הטוף
חיבור לחשמל וסיום
חברו את המשאבה לטיימר כך שיפעל כל שעה-שעתיים ל5-10 דקות, תלוי בכמה זמן לוקח למשאבה למלא את הערוגה עד כ-1-2 ס”מ פחות מגובה הטוף. את זמן המילוי אפשר למדוד בהפעלה הראשונה – ממלאים רק את המיכל התחתון (של הדגים), ושואבים את המים באמצעות המשאבה, עד שהמיכלים מלאים ומתחילים להוציא מים למיכל התחתון. כך מדדתם את זמן החלפת המים.
עכשיו כל שנשאר להוסיף את הטוף השטוף (אפשר להימנע משטיפת הטוף ע”י הרצה של המערכת בלי דגים ואז האבק חוזר לערוגת בטוף ונשאר שם) להריץ את המערכת ולראות שאין נזילות, או במידה ויש, לתקן, ו…זהו! כעת יש לכם מערכת אקווה-פונית יצרנית, קומפקטית ומרתקת.
חשוב לציין שבמערכת אקווהפונית/הידרופונית לפני שלב השתילה צריך להוריד את האדמה או מרביתה מבית השורשים של השתילים ולוודא שיש מגע בין המים לשורשים.
את הדגים ניתן להכניס לאחר שהמים נהיים צלולים אך בכמות קטנה מאוד שכן אין עדיין אוכלוסיית חיידקים מבוססת במצע הטוף כך שלהפרשות הדגים אין איך להתפרק (ניתן להוסיף זבל עופות למשך שבועיים כדי לתת לאוכלוסיית חיידקים להתבסס ואחרי שרמות האמוניה יורדות קרוב לאפס להכניס דגים למערכת).
אנו ממליצים בחום להקדיש למערכת זמן רב ככל הניתן בהתחלה, בהתבוננות ובלמידה של המרכיבים השונים הבונים לנו את הקסם האקווה-פוני. קראו הרבה, שאלו אותנו בפורום באתר www.livingreen.co.il או בואו לקורס שאנחנו עורכים אחת לחודש בחווה שלנו בבית חירות ושתפו אחרים בניסיונכם. אתם חלק מקהילה קטנה שהולכת ומתפתחת של אנשים שחשוב להם המזון שהם אוכלים, שערכי טבע ואקולוגיה חשובים להם, ובעיקר – סקרנות בריאה.
בהצלחה
לתוכן זה נכתבו 6 תגובות