הרבה מחברי הלא צמחונים או כאלו אשר מתלבטים האם לעבור לצד הצמחוני (או כמו שפעם שמעתי שכינו אותו “The Green Side of the Moon”) מתלבטים מאוד בנושא הברביקיו של יום העצמאות. לכן, במיוחד ליום העצמאות אני מציג ומציע לכם אלטרנטיבה ירוקה למנגל, קקטוס הנופאלס!
הרבה מחברי הלא צמחונים או כאלו אשר מתלבטים האם לעבור לצד הצמחוני (או כמו שפעם שמעתי שכינו אותו “The Green Side of the Moon”) מתלבטים מאוד בנושא הברביקיו של יום העצמאות.
לכן במיוחד ליום העצמאות חשבתי להציג לכם אלטרנטיבה ירוקה למנגל, קקטוס הנופאלס!
קקטוס הנופאלס – תעודת זהות
שמו המדעי הינו נופיליטו (Nopilito), באנגלית ביחיד Nopal וברבים Nopales, זהו קקטוס מקסיקני אשר מזכיר את הצבר הישראלי. שייך למשפחת הצבר המצוי (Opuntia ficus-indica).
לנופאלס אין פירות, התפרחת הופכת לקומץ קוצים ומשם יוצא גבעול חדש (נהוג לטעות ולכנות את הגבעול בתור עלה עקב צורתו, אך שוב מדובר בגבעול לא עלה).
החלק האכיל בצמח הינו הגבעול החדש (אשר באנגלית מכונה (cladode) או (pad)).
ערכים תזונתיים
הנופאלס נחשב מזין ביותר ואף קיימים כמה מחקרים מדעיים אשר מדווחים עליו כ”תרופה” לסכרת מכיוון שאכילה שלו מורידה את ריכוז הסוכר המומס בדם (ומאידך גיסא באוניברסיטת בן גוריון ניסה פרופסור יוסף מזרחי לחזור על התוצאות ולבודד את החומר הפעיל ללא הצלחה).
הנופאלס עשיר בויטמין C, מגנזיום וסידן (כוס אחת של נופאלס ליום כוללת: 13% ויטמין C, מגנזיום 11%, סידן 14% ומנגן 20% מהכמות היומית המומלצת).
כיצד לקטוף
העונה המיטבית לקטיפת גבעולי הנופאלס היא באביב ובקיץ (ממש עכשיו).
הגבעולים אשר יש לקטוף הינם הגבעולים הטריים (בני שבועיים שלושה), מדד טוב לזמן הקטיפה הינו העלים הזעירים אשר נמצאים על גבי הגבעול, כאשר עלים הלו עדיין שם ולא נשרו, הגבעול מוכן לקטיפה, לאחר שהעלים נשרו הגבעול קשה וסיביי מדי.
צורת הקטיפה הינה ע”י ניקוי הגבעול בעזרת נייר עיתון או מגבת נייר מכל הקוצים הקטנים שעליו (יחסית לצבר הישראלי (כולל העופר) הנופאלס נחשב חסר קוצים, אך למרות זאת נוודא על ידי פעולת הניגוב כי אשר הסרנו את הקוצים הבודדים שכן גדלו).
הקטיפה תעשה מחיבור הגבעול החדש, טיפים מקוריים לכך ניתן למצוא במדריך מתוק וקוצני – המדריך לקטיף וקילוף סברסים.
כיצד לאכול או לבשל
ניתן לאכול טרי, מבושל או צלוי על הגריל או אפילו כבוש.
- ראשית יש לחתוך את הקצה, הכוונה ל”מסגרת” העוטפת את הגבעול, בעובי ס”מ אחד.
- אחר כך נעבור עם סכין על הגבעול כמה פעמיים כאילו אנו מגלחים את הגבעול מניצנים אשר בולטים בו.
- נחתוך את בסיס הגבעול אשר קשה יותר (חלק זה לרוב בעל סיבים קשים יותר ולא נעימים לאכילה).
- לבסוף נשטוף במים זורמים או נזרוק לקערת מים כדי להרחיק קוץ או שניים שאולי בטעות נשארו.
אומנם זה נראה כעבודת ניקוי והכנה רבה, אך בפעול מדובר בפחות מ10 שניות לגבעול (פחות זמן מלשטוף עלה חובזה).
קיים הבדל משמעותי בין אכילה מוקדם בבוקר לבין אכילה בערב, זאת מכיוון שתהליך פתיחת הפיוניות וקליטת הCO2 מתבצע בלילה, והCO2 מאוחסן בצמח כחומצה, לכן בבוקר טעם הנופאלס חמצמץ ואילו בערב טעמו שונה.
ניתן לאכול את הנופאלס כ…
חי בסלט – כמו כל ירק רגיל אך רירי כמו במיה (אם זה הקטע שלך).
מבושל קלות במים חמים – כמו פסטה
צלוי על האש– עם גבינה מותכת כמו סטייק טוב אך כשר וצמחוני (לטבעונים שבנינו ניתן לוותר על הגבינה).
מטוגן במחבת – עם או במקום ביצה, הריריות שבצמח נותנת מרקם מיוחד שמזכיר ביצה ללא מעט טבעונים.
לכבוש – כן, כן, יצא לי לטעום גם חמוצים (Pickles) מנופאלס וזה פשוט מעולה!
במיץ טרי – לאוכלי החי שבנינו, גבעול נופאלס + פטרוזליה + מלפלפון (כמו ששכני אומר) ולבלנדר
סחוג – כן כן! סחוג תימני (לא הכי) אסלי, עם יד על הלב (אומנם אשכנזי אך עדיין לב) זהו הסחוג הכי טעים שיצא לי לטעום בחי, הסחוג יוצר בחווה (היחידה) שמגדלת מסחרית נופאלס בארץ (פרטים בהמשך).
בקיצור קיימים אין ספור דרכים לאכול ירק חדש ומזין זה, מכיוון שאני לא טבח מדופלם פשוט צרפתי כמה סרטוני בישול מומלצים.
גידול ביתי או מסחרי
גידול הנופאלס נותן כמות ייבול אדירה לדונם (אינני זוכר כבר את המספרים המדוייקים לכן לא ארשום כמויות). קיים לו רק אויב טבעי אחד (עש הנופאלס), אך אויב זה לא נמצא בארץ ולכן ניתן לגדלו בצורה אורגנית בארצנו (לכן בבקשה בבקשה אל תסחבו חתיכה אתכם במוצ’ילה כאשר אתם חוזרים מהטראק בדרום אמריקה).
הנופאלס איננו אוהב מים מליחים, ולכן איכות המים המתאימה לו: מוליכות חשמלית עד 3 [dS/m] (לא פשוט לגדלו על מים מליחים כמו המים בערבה) וריכוז חומר אורגני נמוך במים, לכן לא כל מים אפורים ביתיים או קולחין מושבים מתאימים לו.
בארצות הברית ובמקסיקו בעיקר קיימים חקלאים אשר מתקיימים מגידול זה, בארץ כיום קימת רק חווה אחת (חוות אורלי – הנה קיבלו פרסומת חינם) אשר מגדלת אותו בכמות מסחרית (תרגישו חופשי להתחרות), בעבר מספר חקלאים ניסו אך לא מצאו קונה לסחורה (כנראה שלא מתאים לחך הישראלית הסטנדארטית).
למידע נוסף על כיצד לגדל בבית אתם מוזמנים לקרוא למדריך המדריך למגדל קקטוסים המתחיל – לא רק למחבקי עצים.
זהו, ייחורים ניתן לקבל ממני או לקנות במשתלות שונות.
חג עצמאות כחול, לבן וירוק שמח!
לתוכן זה נכתבו 46 תגובות