לקראת חג השבועות הממשמש ובא – מדריך לגידול פטריות על מצע גידול של קש. עכשיו תדעו מה לעשות עם התפאורה בסוף טקס הביכורים המסורתי. כידוע, גידול פטריות זה עניין לא פשוט, צריך לשמור על סטריליות ניקיון וכו’. זאת גם הסיבה שרבים וטובים מפחדים להתחיל לנסות או שמנסים ולא מצליחים. גם אני כבר חשבתי להשאיר את נושא הפטריות למקצוענים כשגיליתי שהמצע שלי הזדהם בעובש. התבאסתי למשך כמה דקות טובות, ואז פשוט שיחררתי את כל העניין והמשכתי לי בדרכי. כעבור כמה שבועות לגמרי במקרה גיליתי הפתעה…
לקראת חג השבועות הממשמש ובא – מדריך לגידול פטריות על מצע גידול של קש. עכשיו תדעו מה לעשות עם התפאורה בסוף טקס הביכורים המסורתי. כידוע, גידול פטריות זה עניין לא פשוט, צריך לשמור על סטריליות ניקיון וכו’. זאת גם הסיבה שרבים וטובים מפחדים להתחיל לנסות או שמנסים ולא מצליחים (ממולץ לקרוא תחילה את המדריך של ליאור על גידול פטריות בבול עץ). גם אני כבר חשבתי להשאיר את נושא הפטריות למקצוענים (שמגדלים בחדרים סטריליים דמויי בית חולים) כשגיליתי שהמצע שלי הזדהם בעובש. התבאסתי למשך כמה דקות טובות, ואז פשוט שיחררתי את כל העניין והמשכתי לי בדרכי. כעבור כמה שבועות לגמרי במקרה גיליתי הפתעה…
הוראות הגידול מתבססות על דף המידע של חברת field & Forest Products שמייצרים ומשווקים מיני פטריות רבים למגדלים החובבים והמקצוענים (בארה”ב)
שלבי עבודה
1. קחו לכם קופסת קרטון
הדור הבא במיחזור קרטון, תנו לפטריות לאכול אותו…קחו לכם קופסת קרטון לא קטנה מידי כדי שלא תתייבש ולא גדולה מידי כדי שתצליחו למלא אותה בקש (50 על 100ס”מ זה גודל סביר)
2. השרו את הקש
עדיף להשתמש בקש של דגניים כגון חיטה או שעורה (אבל גם קש מצמחים אחרים יכול לעבוד) מלאו את הכמות הרצויה לכם בגיגית אמבטיה או כל מיכל אחר, בלת קש קטנה תספיק לכמה ארגזים. מלאו את המיכל עד לכיסוי כל הקש. הניחו משקולת כלשהי (אני מצאתי לי בלוק איטונג) כדי שכל הקש יהיה מוצף במים. השרו את הקש למשך 5 ימים. תהיו מוכנים לזרוע את התפטיר מיד לאחר ניקוז המים.
3. מלאו את הקופסא
בשיטת הלאזניה, התחילו עם שכבה של מזרע (תפטיר של פטריה במצב רדום מודבק על זרעי חיטה, במקרה זה פטריה מזן Oyster) היחס המומלץ הוא חופן זרעים על שכבה של 8 ס”מ. ליחצו והדקו את שכבת הקש למניעת כיסי אוויר ואזורים יבשים (כדאי בשלב זה לעבוד עם כפפות, כפי שאתם רואים בתמונות אני לא השתמשתי). המשיכו למלא בשכבות עד אשר נגמר לכם המקום בקופסא או שנגמר הקש. כסו את הקש בחתיכת ניילון גדולה, אפשר להשתמש בשקית זבל, אך עדיף ניילון שקוף כדי שתוכלו לראות מה קורה מבלי להפריע. מטרת הניילון היא למנוע ייבוש של חלקו העליון של ארגז הקש. סיגרו את הקופסא מעל הניילון והניחו אותה במקום חמים (18º-24º C ) למשך 4 שבועות, לא מומלץ לשים את הקופסא בשמש ישירה כדי למנוע ייבוש. אני קברתי את הקופסא מעט באזור מוצל עם חיפוי בחצר
4. קידוח חורים
המחזור הראשון של היבול הוא בדרך כלל גם הגדול והמוצלח ביותר. קידחו חורים בצידי הקופסת בקרטון כדי להגדיל את שטח הגידול. ככלל הרבה חורים קטנים יתנו יותר פטריות קטנות ומעט חורים גדולים יאפשרו פטריות גדולות יותר (כמו שיצא לי). בחלוף 4 שבועות תוכלו לראות תפטיר לבן ויפה שגדל סביב מצע הקש. הרימו את מכסה הניילון בצורת אוהל כדי לאפשר כניסה של חמצן ועדיין לשמור על הלחות בפנים (אני השתמשתי במקל שמצאתי להרים את הניילון שיצר זיהום של עובש, היה עדיף שהייתי מחטא אותו במים רותחים). בשלב זה נרצה להשאיר את הקופסא באזור מואר (6-8 שעות) כדי לעודד את הפטריה לתת יבול, גם אור מלאכותי יעבוד. רססו מים סביב הקופסא באופן יומיומי כדי להעלות את הלחות. כדי לזרז את יצירת גוף הפרי מומלץ להזיז את הקופסא לאזור בטמ”פ נמוכה יותר (8-14º C) אך זה יעבוד גם באותה טמפרטורה רק לאט יותר. הכי חשוב זה לשמור על הלחות גבוהה. כעבור שבועיים תתחילו לראות ניצנים של גופי פרי מבצבים להם מהקש, המשיכו לרסס מים עד שיגיעו לגודל הרצוי של פטריות צדפה יפיפייה וטעימה. קציר הפטריות נעשה במשיכה עדינה או בחיתוך עם סכין. המשיכו לרסס מים לקבלת מחזורים נוספים של פטריות. ובסיום שימו אותה כמו שהיא בערימת הקומפוסט.
תודות מיוחדות ליואב אגוזי שנתן לי את המזרע יקר הערך והקשה להשגה, וגם לגבי יסינוב על התמיכה המקצועית בגידול הפטריות.
לתוכן זה נכתבו 19 תגובות