אחד מחוקי הברזל של הנגרות קובע כי לנגר לעולם לא תהיינה מספיק כליבות. בית מלאכה של נגר מסורתי מתפאר בדרך כלל בקיר שלם עמוס כליבות בגדלים שונים. ענייננו פה לא בנגרות מקצועית, כמוכם גם אני חובבן שלומד נגרות בסיסית “בהליכה”, ובעיקר “חוקר” תיקון רהיטים שמישהו אחר בנה.
אחד מחוקי הברזל של הנגרות קובע כי לנגר לעולם לא תהיינה מספיק כליבות. בית מלאכה של נגר מסורתי מתפאר בדרך כלל בקיר שלם עמוס כליבות בגדלים שונים. ענייננו פה לא בנגרות מקצועית, כמוכם גם אני נגר חובב שלומד נגרות בסיסית “בהליכה”, ובעיקר “חוקר” תיקון רהיטים שמישהו אחר בנה.
אצל חובבים השאלה אינה כמה כליבות לקנות, אלא אילו כליבות דרושות לפרויקט מסוים, והאם אפשר לשנורר לכמה ימים מחברים, מהסדנא בטבעון ולתל אביבים בעתיד גם מבית המלאכה הפתוח. כמה כליבות קטנות וזולות טוב שתהיינה בהישג יד, אבל כליבות גדולות ויקרות בכמות הדרושה לרהיט מורכב, הן סיפור אחר לגמרי.
מבוא מקצועי לבחירת כליבות מומלץ לקרוא באתר של יואב ליברמן. כאן נשתף בכמה לבטים שהיו לפני שכורסא מפוסט קודם הפכה ל”קיפוד” במרפסת שלנו:
לצד כמה כליבות קטנות, היו בארון הכלים שתי כליבות F באורך חצי מטר. הן הספיקו לכל הכסאות הקודמים עליהם כתבתי, אבל לא לכורסא בגודל מלא.
בירור אצל חברים העלה 3 כליבות באורך מטר, עוד שתיים קניתי ב”ל.כ.” ברמלה ויחד עם רצועת ראצ’ט הושלמה הדבקת הכורסא.
הדבר הראשון שיש לדעת על כליבות באורך מטר הוא משקלן הרב וחוסר הנוחות בשימוש בהן, לעתים תצטרכו מישהו שיסייע לייצב אותן בעת ההידוק. כליבות מקצועיות כבדות יותר מכליבות שתקנו בהום סנטר. מחיר כליבה באורך מטר יכול להגיע ל- 200 ש”ח. למזלי הזדמנתי לרמלה ומצאתי ב”ל.כ.” שתי כליבות בכ-90 ש”ח כ”א, קצת חלודות אבל תקינות. לסיכום, כליבות באורך כזה מיועדות למשוגעים בלבד.
כליבות צינור המתוארות אצל ליברמן לעיל, יתרונן ביכולת להחליף את הצינור בהתאם לאורך הדרוש, חסרונן הוא בלחיים הקצרות והן לכן עלולות שלא להתאים להידוק כסא. אלו כליבות שקונה מי שמדביק שולחנות או ארונות, ומוכן להצטייד במספר נכבד מהן.
לכליבות יד אחת כדוגמת זו המופיעה בתמונה משמאל, יש יתרונות וחסרונות. נוחות בהידוק קל, מול חוסר נוחות בהידוק מסיבי כפי שנדרש לעתים כדי לסגור מחבר. יתרון נוסף הוא היכולת להפוך את הכליבה כך שתסייע בהפעלת כוח לפתיחת מחבר סורר. כליבת יד אחת יקרה יותר מכליבת F מקבילה.
אוקיי, אז שמנו ידנו על כמה כליבות F לא יקרות מדי, שאולי עברו כמה תלאות מאז יוצרו. בואו נניח שבדקנו שהן פחות או יותר ישרות, שכן שידרה של כליבות בשימוש ממושך עלולה להתעקם.
הנה מה שקרה לכליבה מהום סנטר לאחר שימוש לא מסיבי מדי. קידוח בלחי (החלק השחור) העשויה ברזל יציקה, בעזרת מקדח HSS, בורג עם שני אומים, ואפשר להמשיך לעבוד. ראש מקדח כזה עולה שקלים ספורים. לפי הספר בעת קידוח בברזל יציקה מומלץ להשתמש במקדחת עמוד ובשמן קירור. פה קדחתי עם מקדחה רגילה והקידוח נמשך שניות ספורות ולא נזקק לקירור. קוטר הבורג 3 מ”מ, קוטר הקדח 3.5 מ”מ. לאחר מעשה המליצו מומחי פורום נגרות בתפוז על בורג בקוטר 5 מ”מ וקדח בקוטר מתאים. הפקק האדום על הלחי התחתונה מקורו בבקבוק קולה, לאחר שהפקק המקורי נשחק ונפל. חשוב לדאוג לחלק פלסטי במקום זה כדי לא לפצוע את העץ, רצוי לבדוק גם שהפקק מסתובב, לעתים יש לשמן את המפרק המחבר אותו לבורג ההידוק.
האם יש חלודה? חלודה כזו ניתנת להסרה בשמן וצמר פלדה, כל עוד לא פגעה בשיניים שעל שדרת הכליבה:
מבט מקרוב על השיניים, לוודא שלא נפגעו ולחי הכליבה נוסעת על השדרה וניתנת לנעילה בכל נקודה ללא הפרעה:
כליבות קטנות, סביב 15 ס”מ, נוחות לאחיזה זמנית של כל מיני דברים בעת העבודה. הנה ילד בן 11 שפינה את שתי ידיו לאחיזת המברגה, נאבק לחלץ בורג סורר.
זוג כליבות חביבות באמצעותן התוודעתי אל אתר “בידיים”, וכבר שימשו אותי לקחת הביתה דלת. הרעיון מבריק, הביצוע פחות. הטיפ הוא להחזיק יחד איתן כמה שאריות עץ, אחרת האלמנט נתקע בגלגל, וכן לגרור את הפריט במשיכה במקום לדחוף אותו.
שתי כליבות נוספות, הימנית של “קרג” ומשמשת לכלוב יחד שני לוחות בזווית 90 מעלות, כמו בעת בניית “ארגז” לרהיט. חסרונה במחיר גבוה, ובצורך לעבוד עם שתיים כאלה במקביל. הכליבה השמאלית היא כליבת מסגרים העובדת כמו פלאייר פטנט וניתנת להפעלה ביד אחת. משמשת להידוק אביזרים בעלי עובי קטן. עלתה ב”ל.כ.” כ- 30 ש”ח.
בחלק מהמקרים ניתן לאלתר פתרונות לכליבת רהיטים. אם שמתם לב, בתמונת הכורסא למעלה, מופיעה רצועה כחולה סביב משענת הכסא. זו רצועה עם ידית ראצ’ט להידוק, מהסוג המשמש לקשירת מטען על גגון הרכב, מחירה סביב 30 ש”ח:
נחבר את הרצועה לידית ונכרוך את הרצועה סביב הכסא הדוגמן:
ונהדק:
אפשר לאלתר רצועה דומה מחבל כביסה כפול:
להשחיל בדל קרש, להדק ע”י סיבוב ולקבע לאחת הקורות הקושרות:
אפשר להשתמש גם בגומיות של פילאטיס, צינורות השקיה גמישים וכיוצא בזה. אם מותר להיות קצת מקאברי, כליבה מאולתרת כזו נקראת באנגלית tourniquet. פירוש נוסף למילה זו הוא “חוסם עורקים”, ואכן גומיית פילאטיס עשויה מאותו חומר הזכור מפק”ל הכיסים הצה”לי.
אף אחד מפתרונות אלה, לרבות רצועת הראצ’ט וכליבת יד אחת, אינו מתקרב לכוח שאפשר להפעיל ע”י כליבת F מקצועית מסיבית עם ידית מתברגת. בכורסא לעיל סגרתי את המחברים אחד אחד עם כליבה, ומחוסר מספר מספיק של כליבות, החלפתי אחת מהן ברצועת ראצ’ט למשך ייבוש הדבק.
לתוכן זה נכתבו 4 תגובות