מי לא אוהב פיצה?! מה לגבי פיצה ביתית בתנור “עשה זאת בעצמך” שאינו דורש כמות גדולה של עצים לאש ואפייה מהירה שמתאימה במיוחד לרעבים? נשמע טוב, אהה? כשחקרתי ובדקתי (עוד) לגבי תנורי טיל מצאתי תנור טיל מגניב לפיצה משהו שעוד לא נפגשתי ביו-טיוב לפני.. מאוד התרגשתי! והרי התוצאות
מי לא אוהב פיצה?!
מה לגבי פיצה ביתית בתנור “עשה זאת בעצמך” שאינו דורש כמות גדולה של עצים לאש ואפייה מהירה שמתאימה במיוחד לרעבים? נשמע טוב אהה.
באקו-קמפוס בקיבוץ לוטן כחלק מהמטבח שדה יש לנו טאבון מסה טרמית – טאבון לפיצה ושני תנורקטה (תנור-טיל, RocketStove) לבישול סירים ומחבתות, האחד עשוי מלבני בוץ והשני מפחיות שימורים גדולות. בנוסף יש לנו סאג’ לאפיית פיתות.
כשחקרתי ובדקתי (עוד) לגבי תנורי טיל מצאתי תנור טיל מגניב לפיצה משהו שעוד לא נפגשתי ביו-טיוב לפני.. מאוד התרגשתי!
הנה דוגמא לתנור פיצה מחבית כמו שראינו ביו-טיוב.
אחרי שראיתי את הוידאו מספר פעמים התחלנו לבנות תנור דומה עם הסטודנטים שלנו מהתמחות הירוקה – אסף, דניאל ועידו.
קודם כל, ציפינו את החבית עם שכבת קשקל (תערובת של קש מעורבב עם שכבת אדמה חרסיתית) כשכבת בידוד בכדי לשמור על החום בחבית.
תוך כדי אפשר כבר להתחיל להכין את הדלת. את הדלת אפשר להכין מהחלק השטוח של החבית עצמה, מחתיכת פח נוספת או כל חומר אחר שקל לחבר לחבית ושהינו עמיד בחום.
סיום גרסה אלפא (גירסת ניסיון). שימו לב לדלת מהתמונה למעלה, ולמיקום שלה באמצעות צירים. היא נפתחת כלפי מטה.
כשהדלת פתוחה אפשר לראות את הארובה איפה הלהבה של הטיל אמור לצאת. (הפתח העגול התחתון).
ניסינו את התנור החדש אך הוא אינו התחמם מספיק והיינו קצת מאוכזבים אך אחרי זמן מחשבה התחלנו לבצע שינויים.
1. הוצאנו את הקש קל כבידוד שהיה כבר בחבית ובמקומו הכנסנו 8 ס”מ של בוץ כדי שיהווה מסה טרמית שתספוג את החום ושתשחרר אותו חזרה לתנור.
2. הוספנו 10 ס”מ של אפר (ממדורה) כאמצעי בידוד מסביב לחבית כדי לשמור את החום שנספג בבוץ (כדאי לומר שאסור לדחוס וללחוץ את האפר כך שהוא לא יהווה מסה טרמית.. אלא לשים אותו כפי שהוא ושהאוויר שבין חלקיקו יהווה כבידוד יעיל ביותר). כדי לעשות כך בנינו קירות מלבני בוץ מסביב לחבית וכדי לסגור מלמעלה בנינו קשת מלבני בוץ.
3. הוספנו לבנה גדולה בתוך אמצע החבית כדי שמגש הפיצה יהיה מונח עליו. מסה טרמית זו עוזרת גם כן לשמירת החום הגבוה בתוך החבית.
4. פתחנו את החצי התחתון של דלת החבית כדי שבקלות נוכל לעשות אש מתחת ללבנה הגדולה ולשלוט באש ובחום של התנור. במעשה זה בעצם ביטלנו את השימוש בחלק של תנור הטיל שהיה מתחת לחבית.
5. שינינו את הארובה לקוטר גדול יותר ובכך צריכת החמצן גדולה יותר והאש חמה יותר.
לסיכום
סיימנו בכך עם גרסה משלנו לתנור פיצה שנראית מעט שונה אך עובדת נהדר.
התחלנו להדליק את האש בזמן שהכנו את הבצק לפיצה ובתוך 10 דקות היה לנו תנור מוכן לאפייה. שיטה זו מהירה, קלה ואיננה דורשת כמות עצים גדולה בכדי להזין את האש בהשווה לתנור מסה טרמית שלנו.
הנה מספר דוגמאות ותמונות של התנור המשופר שלנו.
אפשר לראות את חלקו של התנור טיל מלמטה, חלק זה לא בשימוש בדגם המשופר שלנו.
העצים מונחים בתא בעירה שבחלק התחתון של החבית ומתווספים עצים לפי הצורך, תוך כדי אפייה.
והפיצה יוצאת נהדר!!!
מייק קפלין
לתוכן זה נכתבו 9 תגובות