הנה הגיע הסתיו, החורף מעבר לפינה, וזהו הזמן המדויק לשתילת תפוח אדמה. אפשר, וזה אפילו די פשוט, לשתול את תפוחי האדמה בערוגה ישירות, אך אם ניתן לעשות זאת בשיטות מתוחכמות שיעלו את כמות התוצרת, מדוע לא? תפוח אדמה במינימום ספייס, היר ווי קם!
הנה הגיע הסתיו, החורף מעבר לפינה, וזהו הזמן המדויק לשתילת תפוח אדמה. אפשר, וזה אפילו די פשוט, לשתול את תפוחי האדמה בערוגה ישירות, אך אם ניתן לעשות זאת בשיטות מתוחכמות שיעלו את כמות התוצרת, מדוע לא?
החומרים
יש כמה אפשרויות לכלי הגידול, כמו שתראו בהמשך.
- קרשים בשימוש חוזר ליצירת המסגרות – מה שבא ליד, לפי הדמיון. או:
- שקים ישנים – שקי קמח, אורז או כל שק בד גדול הזמין לכם, או:
-
צמיגים ישנים – פסולת שתמצאו מחוץ לכל פנצ’ר מאכר, הוא ישמח שתיקחו כמה שיותר מכיוון שהוא ישלם בין 3-5 שקלים לכל צמיג שילך למחזור. דרושים בין 3 ל5 צמיגים לכל שתיל. לגבי גידול צמחי מאכל בצמיגים, על אחריותכם הבלעדית. יש לציין כי נושא החשש לרעילות ע”י גידול בצמיג נדון לא מעט.
בנוסף נזדקק ל:
- קש ועשב יבש – באזור שאני גר בו עכשיו יש הרבה tumbleweed, לכן הוא פשוט מתגלגל על סף הדלת וניתן לאסוף אותו.
- קרקע מקומית – חרסיתית, חולית או טין, לא משנה
- עיניים של תפוח אדמה.
חיתוך העיניים מתפוח האדמה
נתחיל בניקיון המקרר והוצאת תפוח האדמה שנשכח מאחור והתחילו לגדול לו העיניים, מדובר על הנקודות הרעילות, אלו שאסור לאכול ואתם תמיד חותכים לפני הבישול. אם מדובר על תפוח אדמה שהגיע מהמקרר יותר טוב כי ככל הנראה שהעיניים כבר גדולות וסביבת המקרר גרמה לתפוח אדמה לחשוב כי החורף כבר כאן, אם העיניים התחילו לגדול בתפוח אדמה שנשכח במגירה, גם טוב.
נחתוך מסביב לעין עם סכין, החיתוך יבוצע בעומק ס”מ ובקוטר 1 עד 2 ס”מ מסביב לעין, כך שלעין יהיה קצת “בשר” לשאוב אנרגיה לגדול.
כעת יש ברשותנו חרוט קטן שבמרכז הבסיס יושבת העין, לפני השתילה נרצה כי החתך יגליד, קיימות שתי דרכים לעשות זאת:
א. להמתין יומיים במקום מאוורר היטב בטמפרטורת החדר.
ב. ציפוי החלק החשוף והרטוב באפר עץ (לא סיגריות), האפר יבודד את החלק הרטוב וימנע זיהום, הזיהום הינו פטרייה אשר תשב על תפוח האדמה ותגרום לרקבון.
הכנת בית הגידול
ניקח צמיג ונמלא אותו בקש ועשב יבש, נדחוס כמה קש ועשב שרק נצליח לצמיג, חללי אוויר תמיד יישארו אך ננסה לגרום לכמה שפחות. השיטה האהובה עלי למילוי היא ע”י יצירת חבלים/ נחשים של הקש ע”י גלגול שלו סביב עצמו, את הנחש אני ממקם בצורה סיבובית סביב הקוטר החיצוני של הצמיג כלפני פנים.
במידה ועושים זאת בשק, פשוט יש לגלגל את השק כלפי חוץ עד שנשארת דופן באורך 10- 15 ס”מ, את הדופן ממלאים בצורה זהה לצמיג.
במידה ובונים מתקן באמצעות קרשים ישנים, פשוט לבנות קומה ראשונה בגובה 15 ס”מ, למלא כנ”ל.
שתילת העיניים
- נטמין את העיניים בעומק 2 ס”מ בתוך הקש, אם העיניים גדולות וסיכויי הצמיחה גדולים אז הייתי ממליץ להטמין כ 4 – 6 עיניים בצמיג, אם העיניים קטנות ואיננו יודעים כמה ישרדו אז מומלץ להטמין אפילו 10 עיניים.
- נפזר אדמה מעל, נרעיד טיפה כדי שהכל יחדור פנימה ונפזר שוב. נעשה זאת עד שכל הקש מכוסה אך חללי אוויר נשארו כלואים בין הקש והאדמה.
ולאחר כמה שבועות
לאחר שהצמח תפס והתחיל לגדול, בכל פעם שהוא צומח כ 5- 7 ס”מ מעל פני האדמה, נוסיף צמיג נוסף בצורת מגדל, סביב הגבעול הירוק שגדל נדחוס שוב (בזהירות לא לשבור את הגבעולים) קש כמו בצמיג הראשון, ונפזר אדמה מעל.
כל שתיל יכול ימשיך לגדול לגובה כזה שיאפשר בין 3 ל-5 צמיגים, אך במידה והתחלנו מוקדם בחודשי השנה, החורף הקר יישאר לתקופה ארוכה יותר נתין להגיע אפילו ל-7 או 8 צמיגים!
במידה וגידלנו בשק, פשוט נגלגל כל פעם כמה ס”מ מעלה, ונמלא בקש בדומה לצמיג.
בגידול בתיבת עץ, פשוט נבנה בכל פעם קומה נוספת.
שיטה נוספת היא ישר לגדל ברשת לולים או גדר ישנה שבנינו מהן כלי אחסון לקש.
זהירות
לתפוח אדמה ישנם פרחים צהובים יפים ולאחר מכן יוצא לו גם פרי הדומה לעגבניה, מבלי להכנס לבוטניקה של הצמח רק אומר הפרי רעיל מאוד!
במידה וגדלו תפוח אדמה אשר קרובים לפני הקרקע וצבעם הפך לירוק, גם הם רעילים ביותר! ניתן לחסות אותם בעוד שכבה של קש ואדמה וצבען יחזור לצבע החום צהבהב של תפוח האדמה.
סיכום
זהו, שיטה זאת מאפשרת לגדל כמות גדולה הרבה יותר של תפוחי אדמה מאשר סתם לטמון אותם בקרקע. הטיפ הטוב ביותר שאני יכול לתת הוא לתפוס את החורף ביום הקר הראשון ולהמשיך עד האחרון, אם נתחיל עכשיו בעזרת השם התפוח אדמה יגדלו בקרקע עד אפריל.
טיפ נוסף: בנוסף מומלץ לשתול שום באדמה בתקופה זאת, העונות זהות והשום שגידלת לבד עסיסי הרבה יותר מאשר שום מהשוק.
לתוכן זה נכתבו 55 תגובות