לאחר שכבר בניתי מספר כיפות גאודזיות בקונספט פשוט וזול (יחסית) חשבתי לשתף את הרעיון והביצוע גם כאן באתר. המטרה בבניית הכיפה הראשונה שלי היתה האתגר ההנדסי והקמת חדר יצירה לביתי בחצר הבית, כיפה בקוטר 4 מטר בעלות מינימלית חזקה ואטומה לגשמים, כיפה שהמבנה שלה ישמש גם כבית גידול ורטיקלי לצמחים ומטפסים.
לאחר שכבר בניתי מספר כיפות גאודזיות בקונספט פשוט וזול (יחסית) חשבתי לשתף את הרעיון והביצוע גם כאן באתר. המטרה בבניית הכיפה הראשונה שלי היתה האתגר ההנדסי והקמת חדר יצירה לביתי בחצר הבית, כיפה בקוטר 4 מטר בעלות מינימלית חזקה ואטומה לגשמים, כיפה שהמבנה שלה ישמש גם כבית גידול ורטיקלי לצמחים ומטפסים.
לאחר שסיימתי את הכיפה הראשונה שלי והעלתי תמונה לפייסבוק קיבלתי פנייה מאנשים טובים שמסייעים למחוסרי הדיור במאהל מחוסרי הדיור של גינת ארלוזרוב וגם שם הרמנו כיפה דומה לרווחת דיירי המאהל.
(אגב, אחרי מאבק ממושך העירייה אישרה להקים שם כיפות גאודזיות כמבנים זמניים. מידע נוסף בעניין ניתן למצוא כאן). היתרון המובהק של הכיפה הגאודזית שתכננתי הוא בעלות הבנייה ופשטות הכנת החלקים. כמובן שדרשתי מהתכנון לעמוד בקריטריון של שימוש בחומרים זולים שניתן לקנות בזול או אפילו למצוא.
חומרי גלם וציוד
לבניית כיפה בקוטר 4 מ’ אנו זקוקים ל:
- ברזל בניין עגול קוטר 6 מ”מ. 15 מוטות של 6 מטר , בעלות של 110 ש”ח
- צינור מים/השקייה באורך 30 מטר, עם קוטר פנימי של 10-11 מ”מ.
- כבל אנטנה של הכבלים (לבן) בעובי של כ-6 מ”מ, באורך 10 מטר
- ברגי עץ בעובי 5 מ”מ על אורך של 50 מ”מ, 176 יח’
- בורג 6 מ”מ באורך 50 מ”מ עם אום ושתי שייבות שטוחות – 26 יח’
- בזנטים
ולקירוי נזדקק ל:
- חבילת אזיקונים
- 4 גלילי מסקנטייפ חום
- 2 גלילים של ניילון נצמד ברוחב 0.5 מ’
- יריעת ניילון ברוחב 4 מ’
מבחינת כלי העבודה כל מה שצריך הוא:
- מלחציים
- פטיש
- מברג
- מקדחה
- קאטר
- פטיש כבד או הלמניה
ובגדול זה כל מה שצריך. יאללה יוצאים לדרך.
חיתוך המוטות
חיתוך מוטות הברזל למידות (ניתן גם להזמין הברזל חתוך בתוספת של כמה שקלים):
- אורך 110 סמ’ כפול 35 יח’, אותם נצבע בצבע ספריי שחור.
- אורך 98 סמ’ כפול 30 יח’, אותם נצבע בצבע ספרי צהוב.
- אורך 60 סמ’ כפול 10 יח’, אותם נצבע בצבע ספריי שחור.
הכנת מחברי הפלסטיק
אנו מכינים מחברים של 5 ערוצים ו-6 ערוצים. הכנת המחברים היא על ידי קידוח צינורות הפלסטיק במקדח 6 מ”מ וחיבור עם אום ובורג 6 מ”מ. הקידוח יעשה במרכז הצינורות שבאורך 40 סנט’ וחיבור שלושה צינורות מסוג זה בצורת כוכב לקבלת מחבר 6 ערוצים, סה”כ נכין 10 מחברים מסוג זה.
את המחברים של חמשת הערוצים, נכין ע”י קידוח שלושה צינורות באורך 22 ס”מ בקצה, יחד עם עוד קידוח במרכז צינור באורך 40 ס”מ וחיבורם. אלו יצרו יחדיו מחבר פלסטי בעל 5 ערוצים (חורים). סה”כ נכין שש-עשרה (16) יחידות מסוג זה.
כטריז לקיבוע צינורות הברזל בתוך צינורות הפלסטיק, נחתוך את כבל האנטנה לפיסות של 6 סמ’ ב- 130 יחידות
אופן הקמת הכיפה
הערה כללית: לגבי כל המחברים, יש להרכיבם כאשר האום פונה לכיוון האדמה כך שבשלב עיטוף הכיפה קצוות הברגים לא יעשו חור בכיסוי.
- נחזיק מחבר פלסטיק 5 ערוצים (אדום בשרטוט).
- נחבר לקודקוד המחומש לכל אחד מערוציו מוט ברזל עגול קצר (B, צהובים) ונכניסו לכל עומק צינור הפלסטיק.
- נכווץ את קצהו של צינור הפלסטיק עם פלייר ונדחוף לתוך המקום שנוצר כבל אנטנה, לתוך המרווח שנוצר ביניהם נבריג גם בורג עץ שינעל את כל החבילה.
(יש לוודא שמוט הברזל ננעל היטב למקומו במחבר ולא ניתן למשוכו החוצה,את הבורג והטריז יש לדחוף עמוק ככל שניתן). בצורה זו נהדק למקומום כל אחד ממוטות הברזל העגול עם מחברי הפלסטיק.
- לאחר שסיימנו לצאת מקודקוד הכיפה עם מוטות הברזל נחבר בקצה כל מוט ברזל שכזה (בצבע צהוב) מחבר פלסטיק 6 ערוצים צבע ירוק בשרטוט (ונהדק למקום עם כבל אנטנה ובורג)
- ניצור בסיס למשולשי הקודקוד עם צינורות ארוכים(A השחורים)
- כעת, מכל בסיס ארוך נצא עם זוג צלעות ארוכות כך שניצור 5 משולשים שווי צלעות AAA.
- כל משולש ננעל בקצהו עם מחבר 6 ערוצים (ירוק בשרטוט,נעילת כבל אנטנה וברגים)
- לפי השרטוט נוציא כעת מוטות קצרים וננעל גם אותם.
- נקשר את כל המשולשים במוטות הקצרים אולם בשלב זה יש להגביה את קודקוד המשולש כמטר וחצי באוויר אחרת לא נצליח לתת לכיפה את צורתה התלת ממדית.
- כמו ארון של איקאה נמשיך במלאכת ההרכבה עם אותם עקרונות של חיבורים ונעילות לפי התמונה והצבעים, בנייה של מלמעלה למטה והקפדה על הרמת הכיפה קצת בכל שלב.
חשוב! ברזל הבניין הוא ברזל דל פחמן ורך יחסית, כך שבשלב זה כל עוד כל המשולשים הנוצרים לא מחוברים למקומם הכיפה עלולה להתעוות כתוצאה של משקלה העצמי. הרמת הכיפה צריכה להתבצע מנקודת הקודקוד.במידה ובונים את הכיפה בצורה מאוזנת אין שום בעיה להרימה בקלילות כלפי מעלה. מהסיבה של משקל וחוזק חומר אני לא ממליץ לבנות בשיטה זו כיפה בקוטר של מעל 4 מטר. - לאחר שכל הכיפה עומדת וסיימנו לחזק את כל המשולשים, ניתן וכדאי להרוויח גובה נוסף על ידי הגבהתה, זאת נעשה על ידי שימוש בעשר מוטות הברזל עגול 6 מ”מ באורך 60 ס”מ. ננעץ את כל המוטות לקרקע מול מחברי הבסיס, נחזק לפחות 5 מהם על ידי בזנטים או כל מוט ברזל אחר לאדמה, ובמיוחד חשוב לחזק זוג רגליים צמודות שבשלב מאוחר יותר דרכם נבסס את פתח הכניסה למבנה.
- נשחיל את כל הכיפה על ידי הרמתה והכנסת הברזל למחברי הפלסטיק של הבסיס. לצורך פעולה זו מומלץ להשתמש בעוד 5 חברים להרמה מאוזנת של הכיפה באוויר. והרי קיבלנו מבנה גאומטרי סימטרי של כיפה V2.
כיסוי הכיפה
פה הייתי מחלק את סוג הכיסוי לפי סוג השימוש והצרכים:
- עמידות במים.
- עמידות במים + בידוד
- הצללה
כעיקרון, בכל טכניקות הכיסוי שעבדתי עליהן ואיתן לא נלחמתי בגיאומטריה של הכיפה הגאודזית פשוט זרמתי איתה. או במילים פשוטות, הכוונה היא לשימוש בחומרים שניתן לקנות לפי מטר רץ וללפף על המבנה. ובשלב השני הידוק הכיסוי למבנה על ידי ליפוף כל המבנה בניילון נצמד (גליל ניילון נצמד רוחב 50 ס”מ ניתן למצוא בכ 40 ₪) ומסקינטייפ חום להידוק כל החבילה. סדר פעולות החיפוי היה כדילהלן:
- תחילה עטפתי את כל המבנה בליפוף מלמטה למעלה על ידי גליל ניילון נצמד עד לגובה המחומש העליון (לא עד הקודקוד). התחלת הליפוף מלמטה למעלה ולא להיפך עוזרת לגשם לזרום על גבי הליפוף ולא לחדור למבנה, כמו ברעפים.
- ייצוב והידוק כל שכבות הליפוף למקומם עם מסקניטייפ חום, לאורך ולרוחב.
- פריסה של 2 יריעת ניילון שקוף ברוחב 4×4 מטרים על קודקוד המבנה, מה שעוזר לאיטום טוב מפני הגשם ועדיין מאפשר לאור לחדור למבנה.
- ייצוב הניילון למקום עם מסקנטייפ חום.
- אפשרות – פריסה של גליל חומר בידוד. תהליך אופציונאלי זה לבידוד טוב יותר של המבנה (כפי שעשיתי בכיפה שבנינו במאהל מחוסרי הדיור בארלוזרוב) הוא שימוש בחומר זול שמשמש לבידוד וייצוב ריצוף פרקטים. גליל ספוג שכזה באורך 50 מטר עולה בערך כ 100 ₪ וגם אותו ניתן ללפף סביב המבנה ולהצמידו הצמדה עם ניילון נצמד ומסקינטיפ.
- עיטוף והצמדה נוספת של כל השכבות (בעיקר של יריעת הניילון של הקודקוד) עם גליל ניילון נצמד.
- חיזוק עם מסקינטייפ חום.
- מאחר ורציתי לשלב ולבחון צורות של גידול על המבנה הדבקתי עליו מצע של סיבי קוקוס בעזרת קצת דבק פלסטי.
- כשכבה אחרונה כיסיתי את כל המבנה ברשת של סיבי קוקוס ,גם את הכיסוי הזה לא ביצעתי לכל גובה הכיפה אלא עד המחומש העליון (לכניסה של אור מכיוון הקודקוד). הרשת נקראת גאוקו 400 רשת ארוגה מסיבי קוקוס המאפשרת שתילה ללא חיתוך הרשת ובגלל צורת האריג שלה היא מקבלת בצורה יפה את גאומטריית הכיפה. הרשת משמשת כבסיס טוב לייצוב של כל המבנה הזה ותהווה מצע מספיק טוב (אני מקווה) לגידולים וצמחים מטפסים.
את הרשת ניתן למצוא אצל “הדר – מערכות ייצוב ופיתוח נוף” ואני חייב לפרגן להם על כך שהם נרתמו ותרמו לי ברוחב לב את הרשת לכיסוי הכיפה שבניתי במהאהל מחוסרי הדיור בארלוזרוב. - עד כה עסקנו בעיטוף הכיפה ולצורך חוזק המבנה הוא נשאר סגור וללא פתח כניסה, כעת יש לפתוח פתח בדופן הכיפה, זה אומר לחתוך בסכין/מספריים פתח דרכו נוכל להיכנס ולצאת.
כזכור מיקום פתח הכניסה נבחר כבר בשלב נעיצת הכיפה לקרקע באותם רגליים שחיזקנו על ידי יתדות לאדמה. חיזוק הרגליים לאדמה עם יתדות באזור הפתח הוא חשוב מאוד מאחר ובשלב זה נפרק את אחד ממוטות הבסיס A של הכיפה, דבר שבעצם יוציא את הכיפה מהאיזון הגאומטרי שלה.
פרוק הקושרת תיהיה על ידי הוצאת ברגי העץ,הוצאת הטריז ושליפת מוט הברזל A (השחור) החוצה.(את רגלי המחברים החופשיים באוויר כופפתי ואזקתי עם אזיקוניים ונייר דבק גם לרגלי הכיפה/ליתדות)את חומר העיטוף שגזרנו גוללתי והידקתי ל”משקוף ” הכניסה, גם פה עשיתי שימוש באזיקונים מבחוץ ונייר דבק מבפנים וזאת על מנת לשמור על מתח הכיסויי של הכיפה.
עכשיו נשאר רק להציב את הצמחים המטפסים ולזרוק זרעים שמתאימים לצורה זו של גידול :)
בתמונה המצורפת ניתן לראות כבר את נביטתם של העגבנית האורגניות, באזור גידול העגבניות אף הוספתי למצע הקוקוס תערובת חול.
ולסיכום, מראה פנורמי מתוך הכיפה
לתוכן זה נכתבו 32 תגובות