היום נדבר על ידיות בעלות חתך מעוגל שיוצרו במחרטה (שאין לי כמובן). במקור הוכנס חלק הפלדה (להב השופין) בכוח לתוך הידית, ולכן סביב נקודת הכניסה מוקמה טבעת מתכת למניעת שבירת הידית (נשתמש כאן בדבק אפוקסי שימלא את המרווח בין הידית ללהב, ולא נפעיל כח. התוצאה אמורה להחזיק מעמד גם ללא אותה טבעת מתכת). שימו לב לעיגול עקב הידית, ולשקע שנעשה לנוחות האחיזה. הנה ידית שופין לדוגמא:
זהו מדריך המשך להשמשת כלי עבודה ותיקים מה”אוסף”. היום נדבר על ידיות בעלות חתך מעוגל שיוצרו במחרטה (שאין לי כמובן). במקור הוכנס חלק הפלדה (להב השופין) בכוח לתוך הידית, ולכן סביב נקודת הכניסה מוקמה טבעת מתכת למניעת שבירת הידית (נשתמש כאן בדבק אפוקסי שימלא את המרווח בין הידית ללהב, ולא נפעיל כח. התוצאה אמורה להחזיק מעמד גם ללא אותה טבעת מתכת). שימו לב לעיגול עקב הידית, ולשקע שנעשה לנוחות האחיזה. הנה ידית שופין לדוגמא:
על ידיות שופינים לא מופעל בדרך כלל כוח רב, ולכן אפשר להתפשר על חוזק העץ. הנה שופין מיותם שאימץ לו ידית של מטריה שנשברה. לצורך העניין, כל גליל עץ בקוטר של בערך 2.5 ס”מ ובאורך 10-12 ס”מ, יתאים. הידית הגדולה ביותר מסוג זה שראיתי, קוטרה 3.5 ס”מ ואורכה 15 ס”מ.
שיוף בעזרת שופין ליצירת שקע נוח לאחיזה, החלטתי לזרום עם החירוץ המקורי של ידית המטריה:
ולאחריו הורדת כל הגימור הישן. בהמשך מניח שאעגל עוד את הידית ובייחוד את אזור השקע, למען נוחות השימוש.
בחרתי להדביק בדבק אפוקסי דו-רכיבי ביתי רגיל, בעל זמן התקשות של רבע שעה. דבק זה מתאים גם לחומרים פורוזיביים (סופגים) כמו עץ, וגם לחומרים אטומים כמו פלדה. הוא אינו מתכווץ בייבוש ולכן מתאים גם למילוי חללים כפי שיש לנו כאן. יש לשים לב למילוי החור בידית, ולמרוח גם מעט דבק על קצה השופין. הכל במידה, יותר מדי דבק עשוי ללחיצת עודפי דבק החוצה ולכתמים שקשה לנקות:
באותה הזדמנות לקחתי שופין שידית העץ שלו נסדקה ונכרכה בחבל ע”י בעליו הקודם, והדבקתי גם אותה. אגב מקור הסדק הוא כנראה אי שימוש באותה טבעת מתכת.
עוד שופין שקיבל קצה ידית של מטאטא וקובע למקומו בעזרת טבעת שנחתכה משארית צינור נחושת של מזגן אוויר. ראו וזכרו להמשך, את כמות הלכלוך ושיירי הצבע על העץ.
שיוף קצה הידית בעזרת שופין:
והנה התוצאה המוגמרת לאחר עיצוב קל של גומה לאחיזה, קיבוע השופין בעזרת הטבעת, ושיוף הידית הדרגתי בניירות לטש מס’ 80, 120, 180, 220 ו- 320:
ועוד כמה כלים עם ידיות דומות אך מתוחכמות יותר. מפסלת אשר לראשה נוספה טבעת מתכת שניה למניעת שבירתה בעת שימוש בפטיש:
ומברג שנחרצו בו חריצים למניעת החלקת היד בעת הסיבוב:
למי שיש מחרטה ויודע לעבוד איתה, הנה קישור לתכניות להכנת ידיות לכלי עבודה.
לא כאמור אין מחרטה, אך נקרתה לפני הזדמנות לקבל שיעור משוקי, חרט אמן. הנה המחרטה שלו, משמאל.
למחרטה קובעה פיסת עץ אלון שתשמש להדגמת הכנת ידית פטיש. שימו לב שחזרנו לפטישים ולידיות הנושאות עומס רב ולכן יש להכין אותן מעץ קשה. לידית הפטיש אותה נכין חתך מעוגל להבדיל מחתך אליפטי שהוא עניין לעבודת חריטה הרבה יותר מסובכת.
הערה ואזהרה: מחרטה היא כלי מסוכן, למחרטה שלפנינו מנוע של 2 כ”ס ומהירות סיבוב החל מ- 1,000 סל”ד, בין היתר יכולים לעוף שבבי עץ ואף האלמנט הנחרט עצמו. הגילוף נעשה במפסלות חדות שיש לדעת כיצד להחזיק ואיך לטפל בהן. מי שרוצה להפעיל כלי כזה חייב לקבל הדרכה מעשית מסודרת, אי אפשר ללמוד חריטה בהתכתבות. שוקי החרט המצולם כאן הוא בעל מקצוע מיומן.
הנה העוקץ המחזיק אחד מקצוות העובד, מקובע למרכז:
סימון קו הכרסום נעשה ממרכז העובד:
והנה התחלת הסרת החומר סמוך לראש הפטיש:
המשך עבודה לקבלת צורת הידית:
ועקב הידית:
שימוש בתפסנית המחרטה לשיוף עקב הידית להורדת סימני העוקץ:
והידית המוכנה והמורכבת, לפני המשך שיוף ידני. הצורה אינה עיגול מושלם שכן מידות חתך פיסת העץ שהבאתי איתי היתה צרה מדי.
לתוכן זה נכתבו 3 תגובות