נושא החיסכון האנרגתי חשוב לי מאוד, אך יחד עם זאת, פלורסנט מהבהב, נורה חסכונית שלא באמת מאירה את החדר מספיק, או תאורת לד שנותן את ההרגשה שמשהו חסר, לא התאימו לי לחיי היום יום (אולי בסדר לחדר המדרגות או לשירותים, אך לא לעבוד על המחשב, או לקרוא ספר בחדר העבודה או בחדר השינה.
הקדמה
לפני פחות משנתיים פרסמתי את המדריך “יוגה לעיניים – הסרת משקפיים (בלי)יזר” (מדריך שזכה להצלחה רבה, אתם מוזמנים להכנס לקרוא), אחד העיקרונות שהצגתי שם היה, תאורה טבעית בחדר, פיזור האור בצורה שווה לכל חלל החדר. מאז חקרתי תאורות שונות בניסיון למצוא פיזור אור נכון בעלות נמוכה וחסכונית באנרגיה.
חסכון באנרגיה מול יעילות
נושא החיסכון האנרגתי חשוב לי מאוד, אך יחד עם זאת, פלורסנט מהבהב, נורה חסכונית שלא באמת מאירה את החדר מספיק, או תאורת לד שנותן את ההרגשה שמשהו חסר, לא התאימו לי לחיי היום יום (אולי בסדר לחדר המדרגות או לשירותים, אך לא לעבוד על המחשב, או לקרוא ספר בחדר העבודה או בחדר השינה.
כאשר מסתכלים על ספקטרום האור של סוגי הנורות השונות התמונה המלאה נחשפת – פשוט שימו את הנורה מול מנסרה (קריסטל) שישבור את האור ויפריד בין אורכי האור השונים, פעילות נפלאה עם ילדים.
הפתרון ההנדסי הנכון
כמהנדס למדתי שלעיתים הפתרון הנכון איננו פתרון אחד גדול וחזק, פתרון טוב יותר יכול להיות שילוב של שלל פתרונות קטנים שפותרים את הבעיה מזוויות שונות. במקרה זה הבעיה הינה חלל החדר החשוך ובמקום גוף תאורה אחד חזק, שילוב של עשרות נורות זעירות יפזר את האור בצורה המושלמת בחלל החדר.
יישום הפתרון
התמזל מזלי (ומזלה של בת זוגתי) ומצאו במכירת חצר ארגז גדול ומלא בשרשראות תאורה לחג המולד במחיר מגוחך.
לשרשראות התאורה ישנו תקע בקצה הראשון ושקע בקצה השני, כך שבקלות רבה ניתן לחבר כמה שרשראות וליצור רצף של כמה מטרים. לפני החיבור לקיר נבצע בדיקת איכות כדי לוודא שהכל עובד כמו שצריך ולחסוך כאב ראש של לתקן אחרי שהכל כבר מחובר לקיר (במיוחד אם מדובר ביד שניה!)
את החיבור לקיר ביצעתי בעזרת אקדח סיכות, כלי עבודה פשוט שאיננו פוגע בקיר יותר מדי ולכן לא ישאיר “צלקת” גדולה מדי בקיר (כך שבעל הבית לא ידע על כלום לאחר שנעזוב). כאשר עובדים עם אקדח הסיכות יש לוודא שהסיכה תנעץ משני צידי הכבל החשמלי ולא דרך (ותגרום לקצר).
אני ממליץ לעבוד כאשר השרשרת מנותקת מהחשמל עקב בטיחות, אך אחרי כל כמה סיכות לחבר לחשמל ולראות כי לא קיצרנו את השרשרת.
צריכת החשמל לפתרון זה
מבחינת צריכת החשמל, במקרה זה מדובר בנורות ליבון (רגילות) מהסוג הישן והבזבזני, אך מכיוון שבמקום נורה אחת גדולה שמאירה את כל החדר אנו משתמשים בעשרות נורות קטנות, צריכת החשמל הרבה פחות בזבזנית. לא יצא לי לחשב ולמדוד את צריכת החשמל לעמוק, אך מחישוב פשוט, אם כל נורה צורכת פחות מ0.1 וואט (Watt) ובכל מטר של שרשרת תאורה יש כ10 נורות, בחדר בגודל בינוני בערך 10 מטר יספיקו, אז כ10 Watt יספיקו (בהשוואה לכל נורה אחרת שדורשת לפחות 75-150 Watt ליחידה). שוב לצערי אין לי עדיין מונה חשמל שאוכל לבדוק כמה KWh אני צורך ביום נגיד בהשוואה לתאורה הקונבנציונלית, אך ברגע שאשים ידי על אחד העדכן במספרים.
הצעות לשיפור
כמובן שכל מערכת ניתנת לשיפור ולייעול, אשמח לשמוע עוד רעיונות מכם. כמה מהרעיונות שעלו לי הינם:
- חיבור במקביל ולא בטור וחיבור מתג לכל אחד מהענפים וכך להאיר רק את החלק בחלל החדר בו אני משתמש
- הוספה של יותר נורות מאחורי אזור הישיבה כך שאוכל להגביר את כמות התאורה כאשר אני קורא
- חיבור לשעון שבת כדי לשלוט בשעות
- חיבור לארדואינו, וכך לאפשר שליטה בעזרת הפלאפון ו לכבות מרחוק במקרה ושכחתי
זהו, באמת אשמח לשמוע מכם רעיונות נוספים לשיפור.
לתוכן זה נכתבו 16 תגובות