כבר שנה וחצי אנחנו מתקלחים ונהנים ממים חמים תודות לערמת רסק גזם, אשר דרכה עובר צינור שמגיע לברז המים החמים במקלחת. בשנה הראשונה זה היה מדהים – מים רותחים 24/7 ללא הפסקה! בשנה השנייה החום ירד, אבל זה עדיין היה גיבוי מצוין לדוד שמש. אנחנו ממליצים להחליף את הערמה לפני החורף (תלוי בחומר האורגני בו אתם משתמשים).
את המדריך הזה רצינו לפרסם כבר מזמן, אבל חיכינו לראות כמה זמן המערכת תעבוד. אז זה עובד. כבר מלא זמן! כבר שנה וחצי אנחנו מתקלחים ונהנים ממים חמים תודות לערמת רסק גזם, אשר דרכה עובר צינור שמגיע לברז המים החמים במקלחת. בשנה הראשונה זה היה מדהים – מים רותחים 24/7 ללא הפסקה! בשנה השנייה החום ירד, אבל זה עדיין היה גיבוי מצוין לדוד שמש. אנחנו ממליצים להחליף את הערמה לפני החורף (תלוי בחומר האורגני בו אתם משתמשים).
איך זה עובד?
החום נוצר בתהליך קומפוסטציה רגיל: חומר אורגני לח ומאוורר עובר תהליכי פירוק על ידי מיקרואורגניזמים. השלב השני בפירוק הוא השלב התרמופילי, בו הטמפרטורות יכולות להגיע עד ל- 80 מעלות. בהחלט מספיק למקלחת חמה :)
עם חומר פחמני יחסית (שבבי עץ) ואחיד השלב התרמופילי ארוך יותר. לכן כדאי להשתמש ברסק גזם גס יחסית (אך גם לא גס מידי!) מאשר בפסולת מטבח או זבל בעלי חיים. בחומר שבו השתמשנו הערמה התחילה להתחמם תוך יומיים, אך זה משתנה בהתאם למצב החומר.
לפי האתר הזה מומלץ לערבב נסורת עם הרסק גזם (באתר תוכלו למצוא עוד הרבה מידע שימושי).
השלב התרמופילי “נדלק” כשהערמה מספיק לחה. לכן זה מושלם לחורף – בחוץ יורד גשם וזה רק מדליק את הערמה עוד יותר!
כל השיטה הזו נקראת שיטת ז’ן פן על שם הבחור הצרפתי המגניב שפיתח אותה. אתם יכולים לראות אותו כאן. מהמערכת שהוא פיתח הוא מפיק מים חמים וביו גז לבית ולטרקטור. מדהים! כל הרסק גזם מהשטח שלו.
איך אנחנו עשינו את זה
שלב ראשון
יש לדאוג שתחתית הערמה תהיה מאווררת. השתמשנו בצינורות 50 מ”מ מחוררים החתוכים לאורך של קצת יותר מקוטר הערמה העתידית. עשינו ערמה בקוטר 6 מטר ובגובה 1.70 מטר.
שלב שני
מניחים שכבות של רסק גזם וצינור בספיראלה. כל שכבה בעובי 30 ס”מ, ברווח של 20 ס”מ בין סיבוב לסיבוב. יצא לנו פחות או יותר 8 שכבות. השתמשנו בצינור 20 מ”מ, דרג 4, באורך 300 מ’.
הבלוקים שבתמונה משמשים להחזקת הצינור במקום עד שמכסים אותו בשכבת רסק גזם. השכבה היא בגובה של הבלוקים וכך ניתן לדעת ששמנו מספיק חומר. יש להרטיב היטב כל שכבה!
שלב שלישי
כיסוי הערמה בשכבה נוספת, כמה שיותר עבה יותר טוב. למגזימנים, ניתן לכסות בבאלות קש.
שלב רביעי
חיבור הצנרת: את הצינור היוצא עטפנו בחומר מבודד עד לחיבור למקלחת. עדיף לשים ברז בכניסה וביציאה. מומלץ להוסיף יציאה למתז שממוקם בראש הערמה על מנת להרטיב אותה בעת הצורך. (אנחנו היינו צריכים להרטיב אותה פעמיים בכל התקופה)
כשהערמה מפסיקה לחמם
מחליפים את החומר האורגני, בחומר הישן ניתן להשתמש כחיפוי משובח.
שימושים נוספים ופיתוחים להמשך
אמנם אנחנו עוד לא עשינו שימושים נוספים במערכת הזו, אבל נראה לנו שמאוד בקלות ניתן לחמם עם זה מבנים וחממות על ידי העברת צינור ריצפתי אשר יזרים מים חמים.
אנחנו עדיין חושבים על דרך פשוטה ויעילה לשליפת הצנרת והחלפת הערמה. רעיונות יתקבלו בברכה!
לתוכן זה נכתבו 6 תגובות