מבנה קשתות מגניב שנועד לזקישלמצלים שלא רוצים להשקיע הרבה כסף וזמן במבנים מסובכים כמו דום גאודזי או יורט. תראו כמה פשוט – תוקעים יתדות באדמה, מלבישים על זה צינורות בצורת קשתות, מוסיפים שדרות ויאללה – יש לך שלד למבנה מסוג איזופוד (בצורת אורי כדורי, תחבית). צינורות פי.וי.סי (P.V.C) הם חומר ממש מגניב שקל לעבוד איתו והם לא מתפוררים בשמש גם אחרי הרבה זמן. בגדול, אני בעד לפסוח על המדריך ולצאת החוצה עם מברגה ומשור, אבל הבטחתי לעשות מדריך אז אספר איך אני עשיתי את האיזופוד.
מבנה קשתות מגניב שנועד לזקישלמצלים שלא רוצים להשקיע הרבה כסף וזמן במבנים מסובכים כמו דום גאודזי או יורט. תראו כמה פשוט – תוקעים יתדות באדמה, מלבישים על זה צינורות בצורת קשתות, מוסיפים שדרות ויאללה – יש לך שלד למבנה מסוג איזופוד (בצורת אורי כדורי, תחבית). צינורות פי.וי.סי (P.V.C) הם חומר ממש מגניב שקל לעבוד איתו והם לא מתפוררים בשמש גם אחרי הרבה זמן. בגדול, אני בעד לפסוח על המדריך ולצאת החוצה עם מברגה ומשור, אבל הבטחתי לעשות מדריך אז אספר איך אני עשיתי את האיזופוד.
צינורות
אז איזה צינורות טובים לבניית האיזופוד? 50 מ”מ, 63 מ”מ, 72 מ”מ או 95 מ”מ
איפה משיגים? בלי לקנות – סוג ג בשדות חקלאים; אפשר למצוא באתרי בניה בהרחבות ישוביות; וגם אצל ממחזרי פלסטיק. עם לקנות – משביר לחקלאי; צינור ופרח; ספקי ציוד חקלאי; ספקי אינסטלציה
ובכל זאת, מה מומלץ? 63 מ”מ עובי דופן, דרג 10 עולה בערך 700 ש”ח ל-50 מטר וזה טוב לקשתות. 50 מ”מ עובי דופן, דרג 6 או 10 או מה שתמצאו, טוב לשדרות ולאלכסונים.
איך מובילים את כל הצינורות? או שקושרים לאוטו עם מוטות ארוכים שיושבים על הגגון או נותנים למישהו אחר לעשות את זה. במקרה שלי הספק (“המשביר לחקלאי”) יושב קילומטר וחצי מהבית שלי, ק”מ וחצי של שביל אופניים מפנק כך שיכולתי להרשות לעצמי להביא את הצינור עם אופניים (אלו היו 650 ש”ח שעשו אותי מאוד שמח באותו היום).
יאללה חותכים
עם מה חותכים? עם משור גיזום \משור עץ יבש\משור ברזל ידני כולם טובים
כמה לחתוך? איזה אורך? האמת, מה שבא לכם… תתפרעו, הכל הולך. מה שאני אוהב לעשות זה להתחיל בלחתוך כמה יחידות בין המידות 5 מטר ל 7 מטר ולהעמיד במקום שלהם (במקרה הזה כדאי אסיסטנט שיוכל לעמוד עם הקשתות בזמן שהמומחה מתרחק ומתקרב, מחליף זויות ונותן הערות כמו “פשק אותם, תכווץ, תחתוך ב-15 ס”מ” עד שכולם מבסוטים על התוצאה). אני הכנתי 5 קשתות בגדלים של בין 5 ל 6 מטר.
יתדות. איזה? צינור 1 צול, לא מגולוון. זה יתפס יותר טוב באדמה. לא מומלץ להשתמש בצינור בקוטר שגדול מצול כי הדפיקות פטיש מרחיבות את ראש היתד ואחר כך קשה להוציא אותה. 70 ס”מ אורך בערך, וזה גם תלוי כמה האדמה שלכם רכות או קשה לנעיצת יתד. עדיף עובי דופן עבה, נניח 3 מ”מ, כשיחזיק יותר זמן מהדפיקות. על מנת לקבל מבנה חי יותר בעל צורת איזופוד אנחנו ממליצים על מירווחים קבועים בין הקשתות עם קשתות בגודל שונה כשהגדולות במרכז והקטנות בקצוות. אני ותמי עשינו מרווח של 110 ס”מ בין קשת לקשת אבל נראה שזה עשוי לעבוד טוב גם עם מרווחים גדולים יותר .
איך מודדים?
שיטה אחת שניסינו כללה צינור 40 מ”מ באורך 270 ס”מ ועליו סימונים בכמה מקומות. השתמשנו בו לקבוע את המרחק בין הקשתות ואת המרווחים המשתנים במיפתח הקשתות.
משהו שצריך לדעת על יתדות זה איך לתקוע אותם ישר. זה יותר טריקי ממה שזה נדמה כי באדמה יש אזורים קשים יותר ורכים יותר והיתד הולכת במסלול הקל ביותר. אלא אם כן אתה מכוון עם ידך או עם יד של חבר. פה מגיע החלק הלא נעים – כי כשמחזיקים לחבר יתד וסומכים עליו שלא ייתן לנו עם הפטיש על היד או יותר גרוע מזה, על הראש, אז זה לא נעים, וכשמחזיקים לבד עם יד אחת זה מעייף את היד עם הפטיש.
חשוב לא רק מבחינה אסטטית, אלא גם מבנית, שהיתד תכנס ישר ב-90 מעלות לאדמה מכל הכיוונים, פחות או יותר. הצינורות יותר יציבים כשהם נכנסים קצת בכוח מה שלא קורה כשהם בזוית כלפי חוץ. אז תקענו יתדות, הלבשנו עליהם קשתות, הסתבובנו מסביב וזה נראה לנו טוב. ועכשיו?
שדרות
שדרות הן הצינורות המקשרים את כל הקשתות יחד. בדרך כלל, אחד באמצע ועוד שניים בצדדים. את השדרות עשיתי מצינור 50 מ”מ שקל יותר לחבר אותו לצינורות 63 מ”מ. אפשר עם ברגי הידוק, וזה אכן נותן מראה אסטתי יותר וכנראה גם יחזיק יותר זמן מעמד; ואפשר גם עם ברגי סיבית – לגמרי עושה את העבודה או אפילו עם חבלים או חוטי ברזל.
אם בברגי הידוק עסקינן אז לפי זכרוני 150 מ”מ, 8\3 עם ראש עגול ואז נותר רק לחתוך את הקצה עם דיסק. בברגי סיבית אנחנו רוצים שהם יעברו דרך ה-50 מ”מ ושישארו תקועים בתוך ה-63 מ”מ, ככה לא נשארים עם שפיצים בחוץ. ברגי 70\5 יתאימו למשימה הזו.
בשביל מה לשים אלכסונים? אלכסונים אנחנו מוסיפים לחיזוק נגד טלטלות קדימה ואחורה של המבנה. אפשר להוסיף זוג בכל קצה של האיזופוד.
כיסוי
איך מכסים? הכי קל זה עם רשת צל. ממליץ למתוח אותה כמטר מחוץ לאיזופוד בעזרת יתדות כך החום לא נלכד בפנים ויש תנועה. אם יש יריעות נוספות מומלץ את הרשת לשים מעל המבנה מבלי שתיגע בו (40 ס”מ לפחות מעל המבנה). לייקרה טובה מבפנים כיוון שהיא נמתחת, היא סקסית, והיא גם מתבלה די מהר ומקבלת ריח. אלטרנטיבה לזה הם ציפות ישנות. את הבדים אפשר לחבר עם אקדח סיכות, מה שמאוד קל עם הפלסטיק. שיטה נוספת היא לעשות כפתורי שדה קטנים ולמתוח לכל הצדדים
בידוד
אם רוצים להעביר חורף בפנים אז כדאי בידוד. ספוגים, מזרנים, אקרילן, שקי שינה משומשים – הכל עובד. אפילו ניסינו באדמאמא עם שקיות נילון. מעל זה שימשונית או ניילון חממות כדי שיהיה עמיד לגשם. דרושה חתיכה מלבנית גדולה של בערך 9 על 8 מטרים שאת קצוותיה כדאי לקבור באדמה (לפני זה כדאי לחפור ולהזיז את האדמה מסביב למבנה ואז לקבור את הקצוות של הניילון ולהדק.
כניסה
אני ממליץ להכין את הכניסה מקרשים 2\10 או 5\10. להכין מסגרת לדלת ולחבר אותה לקונסטרוקציה – מלמעלה עם ברגים ומלמטה עם ברזלי בניין שעוברים דרך המשקוף התחתון לאדמה. את הדלת אפשר לבנות לבד ולמתוח עליה שמשונית או למצוא אחת. את הניילון או שמשונית אפשר לחבר למסגרת הדלת עם אקדח סיכות, מסמרים או ברגים קטנים.
בהצלחה, חברים.
תנסו הרבה, זה כיף.
בפעם הבאה אסביר איך מייצרים הדליות למטפסים בעזרת הצינורות.
גל לוין, חוקר חופשי.
לתוכן זה נכתבו 4 תגובות