אז אחרי שולחן האבירים המגניב שבנינו למועדון של החבר’ה הכי מגניבים בבי”ס, ובסוף דיונים ארוכים – החלטנו שהפרויקט הבא יהיה (תופים בבקשה…) שולחן הוקי למועדון! כזה שכל מי שיראה ישר יפתחו לו העיניים והוא ירוץ לשולחן ויתחיל לקפוץ ולהתלהב ולרצות לשחק עד שאין לו כוח לעמוד.
אז אחרי שולחן האבירים המגניב שבנינו למועדון של החבר’ה הכי מגניבים בבי”ס, ובסוף דיונים ארוכים – החלטנו שהפרויקט הבא יהיה (תופים בבקשה…) שולחן הוקי למועדון! כזה שכל מי שיראה ישר יפתחו לו העיניים והוא ירוץ לשולחן ויתחיל לקפוץ ולהתלהב ולרצות לשחק עד שאין לו כוח לעמוד.
החלטנו לוותר על מפוח אוויר DIY כי זה עושה המון רעש וצורך חשמל וכאלו, והחלטנו להשאר עם שולחן פורמייקה שעליו תחליק הדיסקית, פשוט מכוח הזרוע. הסיפור התחיל במחסן קטן ומאובק בקצה האודיטוריום של בית הספר, שם מצאנו (כי ידעתי עליהם מראש) לוחות MDF בגודל מלא (2.40 על 1.20) מצופים בצד אחד בפורמייקה לבנה וחלקה, וכבדים בטירוף. הם עמדו להיזרק לפח. אז סחבנו אותם במאמץ עילאי עד לסדנא.
חשוב לומר: הייתה לנו תכנית כללית אבל הרבה מההחלטות נעשו תוך כדי כמו כל פרויקט מאולתר אחר.
חיבור שלושה לוחות יחד למשקל, וחיתוך לפי הגודל הנבחר
לקחנו שלושה לוחות, הדבקנו אותם יחד בדבק מגע (קצת ישן אז ההדבקה הייתה לא משהו), תוך שאנו דואגים שהלוח העליון יהיה הנקי והחלק מבין שלושתם, עם הפורמייקה, כמובן, כלפי מעלה.
אז חיברנו את כל הלוחות גם באמצעות ברגים ארוכים (כדי למנוע הפרדות של השכבות), וסימנו בארטליין את הצורה החיצונית של השולחן. ניתן לצייר צורות שונות כמובן, אנחנו החלטנו על זווית של 45 מעלות ליצירת מתומן מורכב. מהניסיון שלנו אולי עדיף שהזווית תהיה יותר כהה מ45, כי נראה שכך יהיו יותר איומים על השער, אבל גם כך המשחק לא נפגע.
את גודל המגרש הסופי יצרנו באמצעות חיתוך במסור עגול במקביל לסרגל אלומיניום ארוך, ובכך שמרנו על קווים ישרים ונקיים של הMDF מהצד.
עבודה על המסגרת: הלייסט שמפריד בין הדופן הפנימית לחיצונית
תכף תצליחו בעצמכם להבין את פרופיל הדפנות של השולחן. לקח לנו הרבה זמן להגיע לעיצוב הנוכחי. הדופן מורכבת מדופן פנימית ודופן חיצונית ובניהן חלל ריק. מטרת הדפנות – מעבר למטרות הברורות של להשאיר את הדיסקית בתוך המשחק ולהגן על המשחקים – היא לשוות לשולחן את המראה הכללי של שולחן הוקי, שתחושת השחקן חווה את דופן השולחן כעבה.
הלייסט שמפריד בין הדופן הפנימית לחיצונית היה ברוחב 3 ס”מ.
עבודה על המסגרת: הוספת דופן פנימית וחיצונית
אז כאמור, הדופן תצא עבה, כך שהדופן הפנימית מתחברת מהצד הפנימי של הלייסט בדבק וברגים (והדופן החיצונית מתחברת מהצד החיצוני שלו, כמובן).
עבודה על המסגרת: הוספת הדופן החיצונית
מכיון שהתחכמנו ורצינו שהמכסה שמחבר בין שתי הדפנות יהיה בזווית פנימה (וכך דיסקיות ישארו יותר בתוך המשחק משיעופו החוצה), היה עלינו לדאוג לחשב את הזוויות המדויקות של שתי הדפנות והפרש הגבהים ביניהן כך שהמכסה יצליח לשבת טוב. שימו לב – זה באמת אתגר, ואם אתם רוצים להמנע ממנו תמיד אפשר פשוט לעשות שתי דפנות באותו הגובה ולסגור במכסה אופקי פשוט.
הדופן החיצונית הייתה בכוונה הרבה יותר ארוכה כלפי מטה כדי לכסות על הMDF שהיה מאוד בולט מצידי השולחן.
עבודה על המסגרת: מרכיבים את המכסה הזוויתי
מלמעלה, כאמור, ביקשנו לחבר עוד דופן אחת. דופן זו בלטה בזווית כלפי תוך המגרש ויצרה מעין גגון בשיפוע לתוך המגרש שככל הנראה מונע באמת מהדיסקית לצאת מהשולחן תוך כדי משחק.
תכנון שערים
לשער יש, כמובן, חשיבות מכרעת במשחק הזה. אם השער יהיה גדול מדי הוא יפריע לשחקן לשחק, כי הוא ירחיק אותו מהשולחן, אך אם השער יהיה קטן מדי, הדיסקית לא תצליח להכנס לשער, או שתפגע בגב השער ומהעוצמה תחזור חזרה למגרש. לכן הכנו דגמים שונים של שערים מקאפות ישנות (פוסטרים מדעיים שעבר זמנים). בצורה הזאת ניתן להכין במהירות מספר שערים ולבחון מה עובד ומה לא, מבלי להשקיע זמן רב על כל שער וחומרי גלם יקרים. שיטת המחקר המעולה עשתה את העבודה ובאמת הצלחנו להכריע לגבי השער המתאים ביותר מהשלושה שיצרנו.
ביצוע שערים
עכשיו צריך היה לבנות את השערים לפי הדגם שביצענו בזמן התכנון. בשערים מאחור יצרנו חריץ כדי שהוכל לשלוף את הדיסקית ביתר נוחות. לאחר מכן, חתכנו את כל החלקים והרכבנו את השערים על השולחן.
הכנה לצביעה וצביעה
הכנה לצביעה כללה: מעבר עם ראוטר על כל הסופים של כל הפרופילים כדי לעגל אותם, ואז שיוף ידני של כל המשטחים של המסגרת (זהירות! להשאיר את השולחן עצמו חלק ככל הניתן). לאחר מכאן פרסנו נייר עיתון על המשטח הלבן כדי לא ללכלך בצבע, וצבענו את כל המסגרת והשערים בפוליאור שחור בשתי שכבות.
ציור סימוני המגרש
כדי להשלים את המראה, אחד התלמידים חיפש בגוגל סימוני מגרש של שולחן הוקי, והעתקנו אותם, פחות או יותר, לשולחן באמצעות סרגל, צלחת (כמחוגה) וטושים לא מחיקים, בתקווה שבאמת לא ימחקו (כרגע הסימונים אכן נמחקים עם הזמן, כי הדיסקיות אכן מוחקות, בהחלקה שלהן, את הסימונים לאט לאט).
הכנת כלי משחק ודיסקיות
בתחילה ניסינו להכין כלי משחק משכבות של pvc מודבקות יחד, אותן חרטנו על המחרטה. עבודה קשה ומסובכת, והכלי יצא כבד בצורה יוצאת דופן. לכן אחרי ייצור של כלי אחד, הבנתי שצריך משהו אחר.
החלטתי להדפיס כלי משחק ודיסקיות בתלת מימד מPLA (הכלים האפורים). התוצאה, כראוי להדפסה תלת מימדית, יצאה מדהימה מבחינת הגימור והמשקל, אך הן לא שרדו יותר מיומיים של משחק, כתוצאה מהמכות הרבות והמשחק האינטנסיבי.
החלטתי לנסות שוב והפעם הדפסתי את הכלים והדיסקיות מABS, חומר הדפסה חזק יותר מהPLA, וגם הגדלתי את עובי הדופן בכמה מילימטרים (הכלים הורודים). גם אלו לא שרדו הרבה.
בבדיקה בEBAY שערך אחד התלמידים, נמצא כי כלי משחק אמיתיים, יצוקים מפלסטיק וחזקים (בעיקרון) עולים בסה”כ כ25 ש”ח. ההזמנה נעשתה וכרגע אנחנו מחכים לכלים.
לסיכום - לא מסובך, והמשחק נשאר מהנה גם בלי אוויר
כשהדיסקיות עוד היו שלמות, השולחן לא נח לרגע. למרות שאין לחץ אוויר, הדיסקיות מחליקות על השולחן עם מעט חיכוך, אבל זה לא פוגע בהנאה, גם מכיוון שפשוט אלו הם תנאי המשחק. עכשיו נותר רק לחכות לכלי המשחק הקנויים, ולקוות שהם יחזיקו מעמד קצת יותר.
לתוכן זה נכתבו 0 תגובות