איך בונים ספריית גן, ואפילו שתיים ושלוש, כך שתהיה עמידה לאורך זמן, קומפקטית ואסטטית – כל התשובות לזה ועוד במדריך שלפניכם
התגלגל לו סיפור (תרתי משמע) והוחלט שאבנה יחד עם תלמידים (לא אלאה אתכם בפרטים) ספריית גן שתוצב באחד מגני המשחקים בטבעון. הרעיון הוא לאפשר הבאת והחלפת ספרים לספריה חופשית וציבורית. הצבתה בגן משחקים הוסיפה נדבך נוסף לשימוש הילדים בגן.
לצורך הבנייה קיבלתי תכנון די מפורט מאדרכ’ אורנה בן ציוני שהייתה אמונה על תכנון הגן, ויזמה גם את הקמת הספרייה.
פאות הספריה - הדבקה ומחברים
את גוף הספרייה יצרנו מקורות גלריה בעובי 3 ס”מ (ואורך התחלתי של 5+ מטרים), שהודבקו למשטחים בעומק 32 ס”מ. החיבור בין המשטחים, שהיוו את פאות הספרייה, חוברו באמצעות חיבור אצבעות ׁׁ(Finger Joints), בעובי 3 ס”מ, שנעשו באמצעות מסור סרט (חיתוך גס) ואז שוייפו באמצעות שופין למרווח הרצוי.
את כל החומר, אחרי הכנה ללוחות, מלטשים משאריות דבק ומאחידים את הצבע באמצעות מלטשת חשמלית כלשהי (סרט, עגולה, מה שיש…)
מסילות לדלתות פרספקס
בתחילה התכנון האדריכלי ציין שיהיו לספריה דלתות ציר נפתחות. אבל אז אחת התלמידות שעבדה איתי ציינה כי דלתות פרפר עשויות להיות סכנה לילדים רצים וגם להיפגע מהר. בדיעבד הייתי עושה את המסילות עם ראוטר בתוך התיבה עצמה, אך חששתי שכך שהשינוי גורם לעומק הספרייה להיות קטן יותר ולכן לא מספק. אז החלטתי להוסיף פרופיל עץ חיצוני בו ייעשו המסילות הנדרשות. שינוי זה הקל גם על יצירת המסילות כיוון שאפשר היה לקחת כל חלק בפרופיל ולהריץ אותו בכרסומת.
גב ומדף
גב הספריה והמדף נעשו מאותם לוחות גלריה, שהודבקו ונחתכו בצורה מאוד גסה. כאן כבר החלטתי לא לעשות מחברים מטורפים, כי זה היה המון עבודה. פשוט הודבקו ביחד, וזה תופס יופי.
הגג: אחד המסובכים
בתכנון המקורי הגג היה מין גג בשיפוע לצדדים אבל ללא שיפוע לפנים ולאחור. אני החלטתי לסבך את זה, ואוי, כמה שזה סיבך. החלטתי שהגג צריך להיות פרמידה לא סמטרית (פרמידה מעל תיבה). אחרי חישובים שכללו מדידות של בסיס הפרמידה והגובה הרצוי, הגיחו על הנייר צורות של 2 טרפזים גדולים ו2 משולשים קטנים.
לאחר העברה לסנדוויץ’, נחתכו הלוחות וחוברו בצורה גסה עם ברגים (גסה, כי הולכים לכסות אחר כך את הכל) אל המשטח התחתון של הגג ובין לוח ללוח או לחיבור שלו.
החישובים הושלמו והצליחו! יופי לנו.
חיפוי הגג בשינגלס
טוב, זה חומר מגעיל לעבוד אתו, אבל הוא עושה את העבודה. שיטת העבודה הזו מתאימה לגגות הרבה יותר גדולים ולחיפוי הגג היה הרבה מאוד פחת (בגלל השטח הקטן והזוויות הרבות). את שני השלבים הראשונים של הרעפים שמתי אחד על השני בהזחה קלה (Offset) כדי לסגור את החריצים שברעפים, וחיברתי עם ברגים למשטח. מלמטה, יש לחמם את הרעף עם אקדח חום, כדי להמיס מאט מהחומר ולהדביק לעץ בשלב הראשון, ולאחר מכן לרעפים שמתחתיו. כך כל פעם הרמתי עוד רעף בצורה כזאת שתמיד יראו רק משטח אדום (ללא החלק השחור של הרעף שאמור להתכסות עם הרעף שמעליו) עד שהגעתי למעלה.
כשכל הפאות כוסו, חתכתי את החלק האדום של הרעפים, חיממתי אותם והנחתי אותם מלמטה למעלה עם חפיפה (כמו רעפים, נו…) כדי לכסות את הזווית של הגג. גם על הזווית העליונה עבדתי באותה צורה.
כל מי שחושש מעבודה עם החומר, יש המון סרטונים באינטרנט שמדגימים איך עובדים עם השינגלס, ואפשר גם לאלתר. מה שיוצא בסוף הוא תפיסה די חזקה בין השינגלס לעצמם, וגג די אטום. יש לזכור שכאן הוא היה בעיקר עניין אסטטי אבל את האמת שהוא מגן על הספריה הרבה יותר טוב מגג שעשוי מעץ או עוד יותר גרוע, מסנדוויץ’ שעם הזמן היה מתנפח.
החיבור לעמוד
הספריה תוכננה לעמוד על עמוד אחד, כמו שובך (לא סתם היא נקראה, לעתים, שובך ספרים). העמוד עצמו היה פרופיל של 15×15 ס”מ, שיכול להחזיק משקל רב. מצד שני חששתי למצב שבו הספריה תדחף על ידי הרוח מהצד ותתלש, לכן השקעתי בחיבור של הספריה לעמוד. לבסוף יצרתי את החיבור שנראה למטה, שעושה את העבודה בספרייה כבר כמעט שנתיים ומחזיק אותה יפה.
דלתות וידיות
הדלתות נעשו מפרפסק 4 מ”מ, שמצד אחד הוא עבה מספיק כדי לספק הגנה מכאנית, ומצד שני הוא גמיש מספיק כדי להיכנס למסילות העמוקות מבלי להשבר.
הידיות נחרטו מעץ בוק (שאריות יפות ממעקה שפורק), תוך ניסיון לשמור על אחידות בהצלחה יחסית.
צביעה
עץ של ספריה שצריכה לעמוד שנים ארוכות בחוץ צריך הגנה משמעותית. ברוב המצבים אני בוחר להשתמש ביאכט ורניש, שזה בעצם לקה ליאכטות, ואמנם קצת יקר (ובטח גם בעל מחיר סביבתי גבוה יחסית לצבע), אבל שתי שכבות של החומר הזה הופך את הספריה לעמידה בצורה יוצאת מן הכלל.
הקמה וסיכום
את העמוד צובעים יפה ומטביעים בבור בטון, כי אין כמו בטון להחזיק דברים באדמה. אם בא לכם אפשר לנסות לקבע את העמוד למשטח כלשהו עם חיבור מתאים (מעולם הפרגולות). את שתי הספריות שבניתי הקמנו על אדמה, אז לא היה למה לעגון אותן ללא הבטון.
לאחר הבטון השלב הקשה יותר הוא להכניס את הספריה על המחבר לעמוד. בעצם צריך להרים את כל הספריה מעל העמוד ולהשחיל את המחבר שמחובר לתחתיתה ממש לראש העמוד. קשה אבל לא בלתי אפשרי, אפילו לבד. החיבור לעמוד יעשה עם כמה ברגים ארוכים בין המחבר לעמוד.
השלב השני של ההקמה הוא מיקום הגג (שמגיע בנפרד מהספרייה). בגלל כל השינגלס יש סיכוי אפילו שהגג יותר כבד מהספריה עצמה, אבל בגלל שהוא לוח סנדוויץ’ למטה קל להחליק אותו על החלק העליון של הספריה ולחבר עם ברגים נסתרים מתוך הספריה בהברגה אל תוך הגג, בשאיפה לכוון כך שהבורג לא ייצא החוצה.
עד היום ספריה אחת עומדת כבר כמעט שנתיים, והשניה הועמדה לפני חודש במקום החדש. כבר התחלנו לעבוד על השלישית, וזה הופך את הפרויקט הזה למוצר פרי ידי ששכפלתי הכי הרבה פעמים.
בהצלחה!
לתוכן זה נכתבו 5 תגובות